logo.png

Zvuk školskog zvona koji je u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine, odzvonio u osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske označio je početak nove školske godine. Ljetnu prazninu školskih hodnika i učionica zamijenio je dječji žamor, a školske klupe spremno su dočekale povratak svojih učenika i učenica.

Upravo na ovaj dan, u želji da zajedno s hrvatskim građanima i neprofitnim te humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vratimo osmijehe na dječja lica, okupljeni u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti, predstavili smo medijima i javnosti emotivnu slikovnicu za odrasle, naziva „Učini mali korak velikim“, kojom ćemo do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi koja nemaju prilike živjeti sretna djetinjstva poput svojih vršnjaka.

Predstavljanjem naše emotivne slikovnice nastavljamo s još intenzivnijim radom na informiranju, osvješćivanju te senzibiliziranju hrvatske javnosti o postojanju različitosti među najmanjim članovima našeg društva, kao i o njihovim različitim, ali jednako važnim potrebama.

I na tom putu trebamo i vas, dragi naši čitatelji!

U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i podržati, pozivamo vas da postanete dio naše priče. Pozivamo vas da zajedno s nama osjetite radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla! Na događanjima koja ćemo tijekom rujna i listopada organizirati u najvećim hrvatskim gradovima - Zadru, Splitu, Osijeku i Rijeci - primjerak ove posebne slikovnice s konkretnom dječjom željom čeka upravo na vas, a njezinim ispunjavanjem i vi možete učiniti mali korak velikim!

Divider.png
2.jpg

Iza kiše uvijek dolazi sunce

1.jpg

Ilustracije koje djetinjstvo znače

3.jpg

Učinimo zajedno mali korak velikim!

Iza kiše uvijek dolazi sunce

Dragi naši čitatelji… vjerujemo da ste svi vi barem jednom u životu imali izvrsne ideje u koje ste, s mnogo entuzijazma, odlučili uložiti maksimalne napore, no nažalost krajnji rezultat nije bio sukladan vašim očekivanjima. Upravo tako nešto dogodilo se i nama u Zakladi „Hrvatska za djecu“ kada smo krajem 2016. godine, s mnogo žara, krenuli u realizaciju ideje jednog drugačijeg rokovnika, rokovnika kojim smo željeli otvoriti neke nove svjetove, dotaknuti i osvijestiti naše ciljne javnosti na stvarne potrebe djece Hrvatske, napraviti korak dalje. Zbog tiskarskih poteškoća pri realizaciji našeg rokovnika za 2017. godinu, a čija je tema bila odrastanje, tekst uvodnog pisma namijenjenog primatelju rokovnika, nažalost, nikada nije ugledao svjetlo dana. U najvećem dijelu pisan rukom naše djelatnice i poetske duše Zaklade, Ozrenke Čolić, ovaj tekst, koji vjerno prikazuje i skreće pažnju čitatelju na djecu različitih sudbina i potreba, duboko nas je ganuo pa smo zapravo cijelo vrijeme tražili način kako bi isti došao do očiju javnosti i potaknuo osjećaje onih kojima je namijenjen. Zahvaljujući kreativnosti naših suradnika iz Agencije IMC i djelatnika Zaklade, rodila se ideja o slikovnici kojom se želi osvijestiti hrvatsko društvo o postojanju različitosti među našim najmlađim članovima i njihovim različitim, ali jednako važnim potrebama i problemima.

I zato smo danas posebno sretni jer vam možemo predstaviti slikovnicu snažnog naslova „Učini mali korak velikim“, čiji naslov ujedno predstavlja i slogan naše Zaklade, a na koju smo, moramo priznati, itekako ponosni. Obraćajući se odraslim članovima društva, ova slikovnica podsjeća ih na važnost i odgovornost koju imaju u osiguravanju sretnog, kvalitetnog i sadržajnog odrastanja naše djece. Naša je slikovnica posebna i zbog još jednog razloga – svaki primjerak slikovnice, u ovoj prvoj fazi njezinog predstavljanja, u sebi nosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta s poteškoćama u razvoju, prikazanu u obliku crteža koji je sastavni dio iste. Upravo tako, kroz spoj dječjih želja nacrtanih njihovim rukama, emotivnog teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ova slikovnica poziva sve čitatelje da osvijeste važnost postojećih potreba i problema djece u Hrvatskoj te ujedno poziva i sve zainteresirane osobe na sudjelovanje u ispunjavanju spomenutih dječjih želja.

Na samom početku priliku za barem na kratko sretnije djetinjstvo odlučili smo dati djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci s poteškoćama u razvoju, dok ćemo tijekom narednih mjeseci priliku za ispunjenje dječjih želja pružiti i svoj ostaloj djeci u potrebi. Naša je želja i cilj ispuniti do kraja 2017. godine 1000 dječjih želja, no jednako tako kroz njih i ostale naše aktivnosti, osvijestiti i senzibilizirati hrvatsku javnost na stvarne potrebe djece Hrvatske i otvoriti oči za sretnija djetinjstva naših najmlađih.

Prelijepe ilustracije iz naše slikovnice neće ostati zatvorene za širu javnost, već će ih svi koji požele zaroniti u ovaj naš dječji svijet – nakon ispunjenja 1000 dječjih želja – moći i kupiti po promotivnoj cijeni te na taj način podržati rad Zaklade koja uvijek ima za cilj učiniti mali korak velikim, prepoznajući stvarne potrebe i probleme djece i mladih u Hrvatskoj.

Za kraj, dozvolite nam da zahvalimo na suradnji i idejama svima koji su zajedno s nama radili na ovoj slikovnici, dajući svoj pečat svaki u svojem dijelu. Ideje različitih članova tima – Studia Sudar koji se pobrinuo za vizualnu atraktivnost naše slikovnice, surađujući s Booboo Tannenbaum koja je dala dušu svim ilustracijama progovarajući kroz oči svojih likova i Print Boutique Cerovski koji je slikovnicu obukao u atraktivno ruho – kroz doista kvalitetnu međusobnu suradnju, pomogle su nam da stvorimo slikovnicu na koju, vjerujemo složit ćete se, svi zajedno možemo biti ponosni, slikovnicu koja donosi novo svjetlo, odnosno novo sunce iza kiše.

Ilustracije koje djetinjstvo znače

„Kada me moj prijatelj i kolega, Siniša Sudar, pitao želim li biti dio stvaranja emotivne slikovnice Zaklade „Hrvatska za djecu“ nisam dvojila ni trenutka. Štoviše, obradovala me mogućnost da kroz svoj medij, ilustraciju, imam priliku izraziti sve one lijepe, ali i manje lijepe sudbine opisane u tekstu, no jednako tako približiti ih svim budućim čitateljima i preuzimateljima slikovnice. Svaka riječ duboko me ganula, a suze koje su se slijevale niz moje lice, nakon što sam je po tko zna koji put pročitala, još su me jednom podsjetile na ravnodušan stav koji, nažalost, hrvatsko društvo ponekad zauzima prema tužnim sudbinama naše djece. Upravo sam u ovoj slikovnici vidjela priliku da u suradnji sa Zakladom „Hrvatska za djecu“ te svojim kolegama, Sinišom Sudarom i Sinišom Cerovskim, i ja učinim mali korak za veliki pomak i time doprinesem osvještavanju problema i potreba s kojima se susreću naši najmlađi članovi društva, a pred kojima ne smijemo zatvarati oči. Slikovnica „Učini mali korak velikim“ posebna je upravo zbog toga što se, za razliku od drugih slikovnica koje sam imala priliku ilustrirati, obraća odraslima. Njezina snaga leži u tome da podsjeti svakog odraslog pojedinca našeg društva na dijete koje čuči u dubini njegove/njezine duše, a koje je zbog sve užurbanijeg tempa života i brojnih obveza ostalo zaboravljeno ili zanemareno.

Riječi ove slikovnice vratile su me na trenutak u djetinjstvo koje sam provela na moru, znatiželjno švrljajući posvuda s ključem oko vrata bez pretjeranog roditeljskog nadzora. S nostalgijom sam se prisjetila dobrih, ali i loših uspomena, kao i svih onih trenutaka u kojima sam zajedno sa svojom generacijom imala priliku slobodno uživati i učiti iz stvarnih situacija, za razliku od današnje djece koja se, umjesto po bespućima šuma i parkova, nažalost, gube po bespućima interneta i društvenih mreža. Upravo zbog trenda digitalizacije koji nameću današnje vrijeme i društvo u svim sferama naših djelovanja, sretna sam što sam, zahvaljujući Zakladi „Hrvatska za djecu“, imala priliku svojim ilustracijama obogatiti slikovnicu čije će stranice čitatelji imati priliku listati u svojim rukama, a ne okretanjem kotačića na mišu. Naime, papir za mene, još uvijek, ima onu posebnu toplinu, mistiku i draž, a upravo sam te elemente nastojala pretočiti u ilustracije koje će zauvijek, nadam se, ostati u sjećanju svakog pojedinog čitatelja slikovnice.

Gotovo nikada ne znam unaprijed kako ću nacrtati svoje ilustracije niti kako će one izgledati u svojem konačnom obliku. Ideje crpim iz svega što me okružuje, bilo da je riječ o mom psu koji se igra, ljudima koji šeću po ulici, uzorcima na tkaninama ili šarenilu hrane na tržnici. Dani kada sam dobro raspoložena pomažu mi da pronađem više inspiracije, odnosno da u potpunosti izrazim svoju kreativnost, dok oni malo manje veseli dani imaju kiselije plodove. U nastojanju da pronađem „pravi“ likovni izraz koji će upotpuniti riječi ove emotivne slikovnice, vodila sam se samo jednom željom – da odabrani motivi otvore svakom čitatelju njegova sjećanja te ga podsjete na dječje sudbine o kojima možda prije nije ni razmišljao. Pri definiranju karaktera i lika najvažnije su mi oči istih pa su se stripovske i vrlo pojednostavljene ilustracije pokazale kao odličan odabir u prikazivanju sretnih, ali i onih manje sretnih sudbina. Tako promatrajući sretne ilustracije čitatelji imaju priliku osvježiti sretna sjećanja iz svojeg djetinjstva, dok ilustracije kojima je oslikana tužna dječja sudbina predstavljaju svojevrsni podsjetnik da ne smijemo ignorirati potrebe i probleme naših najmlađih članova društva u kojem živimo.

Duboko vjerujem da će slikovnica Zaklade „Hrvatska za djecu“ doprijeti do srca svih njezinih čitatelja i preuzimatelja, koji će, u prvoj fazi predstavljanja slikovnice, svojim plemenitim djelima pomoći da dječje želje oslikane na crtežima postanu stvarnost. Jednako tako, ova slikovnica je dokaz da jedinstveni spoj ideje, truda i kreativnosti svih onih koji su bili uključeni u njezino stvaranje mogu potaknuti pojedince, ali i cjelokupno društvo na stvaranje uvjeta za bolje danas i sutra naše djece… jer samo zajedno možemo učiniti mali korak velikim!“

Booboo Tannenbaum, ilustratorica slikovnice „Učini mali korak velikim“

Učinimo zajedno mali korak velikim!

Mjesec rujan za nas u Zakladi „Hrvatska za djecu” ima posebno mjesto u srcima. Upravo zato, prvog školskog dana predstavili smo emotivnu slikovnicu „Učini mali korak velikim“, kojom ćemo, kao što ste imali prilike pročitati u prethodnim redcima ovog newslettera, ove jeseni, u suradnji s neprofitnim i humanitarnim udrugama, ustanovama i dječjim domovima, nastojati, barem na kratko, vratiti osmijehe na mnogobrojna lica djece čija su djetinjstva na neki način ukradena te zajedničkim snagama stvarati bolje uvjete za svu našu djecu danas, ali i sutra.

Kako bismo se dodatno približili našim korisnicima, a posebno djeci zbog koje Zaklada „Hrvatska za djecu“ postoji, te ojačali postojeća, kao i novonastala partnerstva i suradnju sa svim organizacijama koje brinu o dobrobiti djece u Hrvatskoj, mjesec rujan posvetili smo daljnjem osvješćivanju hrvatskog društva o svim/različitim potrebama djece. Na taj način želimo omogućiti svim zainteresiranim osobama da kroz neposredne razgovore i druženje sa zaposlenicima Zaklade saznaju više o misiji i radu Zaklade, kao i da budu dio naših aktivnosti, između ostalog i inicijative pokrenute već spomenutom slikovnicom – nadamo se da će takvi razgovori i druženja s našim korisnicima, ali i prijateljima dobrog srca, u konačnici polučiti neke nove inicijative i projekte, kao i potaknuti interes drugih strana da zajedno činimo dobro za najmlađe članove našeg društva… da zajedno činimo mali korak velikim.

Našu priču počeli smo pričati na promociji slikovnice, održanoj 4. rujna 2017. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a u koju nas je svojim prepoznatljivim stilom uvela Daniela Trbović, ambasadorica Zaklade. Uz zvukove mlade pjevačke nade koja s nama dijeli jednake vrijednosti, Mie Dimišić, malih slavuja iz dječjeg zbora OŠ Ljubljanica te koreografiju ritmičkog kluba Leda svi prisutni imali su priliku ponovo biti djeca, na kratko se vratiti u dane djetinjstva i prisjetiti se trenutaka koji život znače.

Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, Ivana Kristić Buntić, koja je ovom prilikom istaknula: „Obraćajući se odraslim članovima društva ova slikovnica podsjeća još jednom na važnost i odgovornost koju mi odrasli imamo u osiguravanju sretnog, kvalitetnog i sadržajnog djetinjstva naše djece. Slikovnica „Učini mali korak velikim“ posebna je i zbog toga što svaki njezin primjerak u sebi nosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prikazane u obliku crteža, a koji crteži pozivaju sve zainteresirane osobe na sudjelovanje u ispunjavanju želja. Svjesni realnosti života ostalih skupina djece, tijekom narednih mjeseci priliku za izražavanje dječjih želja pružit ćemo i drugoj djeci u potrebi.“

Svoj doprinos ovom vrijednom događanju dala je i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i prva kolumnistica Zaklade „Hrvatska za djecu“, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, čiju smo prigodnu riječ tom prilikom, zbog prethodno zakazanih obveza i nemogućnosti osobnog dolaska, pročitali prisutnima. „Djetinjstvo je vrijeme kada se stvaraju temelji svega što ćemo postati. Naša iskustva u djetinjstvu određuju vrhunce naših sposobnosti, sve aspekte našeg zdravlja, ali i našu vjeru u sebe, kao i spremnost da gradimo ispunjavajuće bliske odnose“, istaknula je, dodavši da smo upravo zbog mnogo ukradenih djetinjstva, koja su svugdje oko nas, svi mi potrebni.

Lansiranje ove posebne slikovnice je ujedno svojim dolaskom i prigodnim govorom te pohvalom same inicijative podržala i dogradonačelnica grada Zagreba, gđa Jelena Pavičić Vukičević.

Uz brojne druge uvažene goste i predstavnike medija, kojima se ovim putem zahvaljujemo na dolasku i podršci, predmetnom promocijom ove emotivne slikovnice pokrenuli smo nešto za što se nadamo da će kroz vrijeme doprijeti do srca svih građana Republike Hrvatske i nadamo se da će slikovnica u nekoj skoroj budućnosti pronaći svoje mjesto u svakom hrvatskom domu.

I upravo zato, nova poglavlja ispisat ćemo na događanjima tijekom rujna i listopada u Rijeci, Zadru, Splitu i Osijeku, a koja će, vjerujemo, podići interes hrvatske javnosti, pravnih osoba, naših sadašnjih, ali i budućih prijatelja, kao i korisnika potpora, za rad i djelovanje Zaklade te mogućnosti koje ona svakodnevno pruža i može pružiti zajednici u kojoj djeluje.

cta.jpg
facebook.png linkedin.png
www.zhzd.hr

Zaklada „Hrvatska za djecu“
Park Stara Trešnjevka 4
HR-10000 Zagreb
T: 0800 949 121
F: 01 3692 763
info@zhzd.hr