Preskočite na glavni sadržaj

ZAKLADA HRVATSKA ZA DJECU NA SVJETSKI DAN DJETETA

Povodom Svjetskog dana djeteta organizirali smo panel „Udomiteljstvo kao most ljubavi“ želeći podići javnu svijest o udomiteljstvu. Cilj Panela je promovirati udomiteljstvo kao najbolji oblik skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a za ostvarivanje njihovih temeljnih prava na sigurno i poticajno okruženje života, rasta i razvoja. 
Gosti panel razgovora bili su udomljena i biološka djeca, udomitelji i stručnjaci iz područja socijalne politike; Marija Pletikosa i Margareta Mađerić, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i spocijalnu politiku; Krunoslav Petrić, načelnik Sektora za podršku organizacije rada ustanova socijalne skrbi; Ljiljana Rogić Šneperger, Hrvatski zavod za socijalni rad Služba Grada Zagreba, Tim za udomiteljstvo, magistra socijalnog rada; Anita Dakić, udomiteljica i osnivačica Udruge udomitelja grada Zagreba; Tena Šemiga, biološka kćer obitelji Šemiga; Nataša Horvat, ravnateljica Dječji dom Vladimir Nazor Karlovac, Maja Ignac, udomljeno dijete te Renata Gubić - upraviteljica Zaklade ujedno i moderatorica.
Saznali smo da trenutačno u Hrvatskoj imamo 1300 udomiteljskih obitelji koje skrbe o 1900 djece. Saznali smo da broj udomitelja raste posebno zbog donošenje novog Zakona o udomiteljstvu, kojim su se uvjeti za udomitelje znatno poboljšali. Saznali smo i o poteškoćama s kojima se susreću udomitelji. Saznali smo i osobne priče i razloge kako je udomljavanje oplemenilo udomiteljske obitelji, dodatno ih povezalo, a zaključci koje su gosti razgovora donijeli su sljedeći:

1. Kada biološke obitelji nisu u stanju nositi se s obavezama i odgovornostima prema djeci najbolja alternativa za dijete je udomiteljstvo kao zamjenska obitelj. Tek u toplom obiteljskom okruženju djeca mogu osjetiti pripadnost, podršku i privrženost. 
2. U tom kontekstu važno je raditi na promociji udomiteljstva kako bismo imali što veći broj kvalitetnih udomiteljskih obitelji za djecu. 
3. Važno je i nadalje ulagati napore u unapređenje udomiteljstva, posebno unapređenjem kvalitete podrške udomiteljima  i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
4. Udomiteljstvo je jedinstvena životna prilika u kojoj svi dobivaju i postaju bolji ljudi.

Panel diskusija je prvi dio našeg programa povodom Svjetskog dana djeteta, no kako smo bili u Kazalištu „Trešnja“ u proslavi nam se pridružilo 350 djece iz Vukovara, Zagreba, Đurđevca, Murskog Središća, Varaždina, Karlovca, Čakovca, Siska i Lipika. Najmlađi su uživali u publici tijekom izvednom predstave „Ježeva kućica“, oni malo starij zabavili su se u traženju zajedničkog rješenja - escape room.
Svi smo zajedno slavili djecu i pokušali dati svoj doprinos jačanju uloge djeteta u društvu, osobito djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zajedno smo pokušali pronaći najbolji model za ovu ranjivu skupinu jer društvo je jako upravo onoliko koliko je jak njegov najslabiji član! 

Hvala Agenciji za komercijalnu djelatnost i Atlantic grupi na donacijama koje su pomogle da ovaj dječji dan bude poseban.
photo-1.jpg DSC06729.jpg DSC06821.jpg DSC07050.jpg photo-2.jpg photo-4.jpg photo-5.jpg DSC07264.jpg photo-6.jpg DSC07374.jpg photo-7.jpg DSC07607.jpg
Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2024. Sva prava pridržana