Preskočite na glavni sadržaj

Aktualni projekti i programi

Na Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata iz travnja 2022. godine valjano je podneseno ukupno 97 prijava, temeljem kojih je Zaklada „Hrvatska za djecu“ (su)financirala 46 projekata i programa, ukupne vrijednosti 1.999.744,80 kn.


 

Udruga Kozlići

Kako se na znakovnom jeziku kaže kuća? A kako mama i tata? To i još mnogo toga naučilo je više od stotinu djece iz Zagreba te još barem toliko iz cijele Hrvatske, a sve zahvaljujući programu Znakovni kamišibaj - učimo hrvatski znakovni jezik kroz kamišibaj priče udruge Kozlići koji je ostvaren u suradnji sa Zakladom Hrvatska za djecu. Djeca su znakovni jezik učila na najzabavniji mogući način - kroz igru i pričanje priča. Naime, program na inovativan način povezuje umjetnosti i učenje, kamišibaj i tečaj znakovnog jezika. Kamišibaj je japanska metoda pričanja priča i u doslovnom prijevodu znači ''predstava od papira'' (''kami'' znači papir, ''šibai'' znači predstava). Ono je zapravo mješavina likovne umjetnost , književnosti i kazališta. Sastoji se od malog drvenog kazališta, zapravo samo prazne drvene kutije s vratima, koja sadržava velike ilustracije koje se u zadanom tempu izmjenjuju dok narator priča priču. Dok glumac priča priču, prevoditelj znakovno jezika znakuje pojmove iz priče. Na taj način djeca ubrzo usvoje kako se kaže „ptica“, „jež“ ili „vuk“, ovisno o tome što se prikazuje na slici. Aktivnosti ovog projekta osmišljene su za djecu osnovnoškolske dobi, od 7 do 14 godina s ciljem upoznavanja dviju kultura - kulture čitanja i književnosti (kroz pričanje priča i osmišljavanje svojih vlastitih) te kulture gluhih i znakovnog jezika.

126 (300) djece

Savez izviđača Hrvatske

Putokaz za bolji svijet projekt je usmjeren dodatnom neformalnom i informalnom odgoju i obrazovanju djece starijeg osnovnoškolskog uzrasta iz slabije razvijenih gradova i općina u Republici Hrvatskoj (indeks razvijenosti od 1. do 4.). Projekt je utemeljen na edukaciji i informiranju djece o konceptu vještina za život odnosno pravovremenom stjecanju mekih i tvrdih vještina te iskustva u aktivnostima svakodnevnog života (ADLs) bitnih za samostalan život i aktivno djelovanje u suvremenom društvu. U sklopu projekta provest će se dvije aktivnosti: Interaktivne edukativne radionice o vještinama za život i Ljetni kamp vještina za život. Edukacije i Kamp organiziraju i provode licencirani dugogodišnji izviđački voditelji - instruktori voditelji programa, s dugogodišnjim iskustvom organizacije višednevnih aktivnosti u prirodi za djecu i mlade uz pomoć volontera.
 
500 (855) djece

Hrvatsko žensko društvo Pleternica

Projektom „ Mala pomoć za velika djela“ riješiti će se problem i potrebu lokalne zajednice- pravo djeteta na znanje i ostvarivanje svojih ciljeva. Osim redovnog školovanja, djeci je potreban motivacijski i emotivni pomak kako bi se lakše suočili s vlastitim neuspjesima tijekom odrastanja. Sudjelovanjem u besplatnim instrukcijama i ostalim aktivnostima projekta, povećat će se kvaliteta života djece osnovnoškolskog uzrasta s ciljem stvaranja aktivne građanske zajednice. Stjecanje znanja i vještina bavljenja izvanškolskim aktivnostima  djeci će pomoći usmjeriti svoje znanje na zanimljiv način otkrivajući svoje talente. Ciljana skupina su osnovnoškolska djeca u dobi od  7 i 14 g. Projekt uključuje 50 djece s područja grada. 

50(0) djece

Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece «MALI ZMAJ»

Udruga „Mali zmaj“  svakodnevno se susreće s djecom koja, osim što dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, odrastaju u okolini koja za njih nije poticajna, uz roditelje koji zbog nedostatka kompetencija ili interesa ne brinu o njihovim intelektualnim i tjelesnim potrebama, zapuštena su te razvojno zaostaju za svojim vršnjacima. Program „Aktivno dijete“ bavi se djecom predškolskog i školskog uzrasta kojoj nastojimo osigurati poticajnu okolinu u kojoj se sa stručnjacima (pedagoginja, praktičar biblioterapije, STEM stručnjaci, likovni stručnjak) radi na razvoju njihovih motoričkih, grafomotoričkih i senzoričkih sposobnosti, socijalizaciji, razvoju komunikacijskih vještina i kreativnosti. Omogućavamo djeci provođenje kvalitetnog slobodnog vremena te im nudimo aktivnosti kao što su glazbeno-dramske radionice, likovne radionice, radionice terapeutskih priča, društvene igre, STEM radionice.

44(0) djece

ZIPKA Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije

Projekt je primarno usmjeren na udomljenu djecu i udomitelje na području Varaždina s ciljem povećanja kvalitete njihova života.
Provedbom projektnih aktivnosti Edukativno-socijalizacijskih i Kreativnih radionica, udomljena djeca će unaprijediti svoje socijalne i komunikacijske vještine te usvojiti zdrave i kvalitetne načine provođenja slobodnog vremena. Udomitelji će sudjelovanjem u Grupama podrške imati prilike razmijeniti iskustva, dileme i nedoumice s drugim udomiteljima pod stručnim vodstvom psihologa te unaprijediti svoje vještine, znanja i kompetencije za uspješnije nošenje s izazovima odgoja i skrbi o udomljenoj djeci. Organiziranim druženjem udomiteljskih obitelji, i djeca i udomitelji će proširiti svoju socijalnu mrežu, ali i produbiti odnose unutar obitelji i međusobno se bolje povezati čime će se utjecati na cjelokupno kvalitetnije funkcioniranje udomiteljskih obitelji. 

20(0) djece

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Projektom ''Veseli četvrtak'' želi se ostvariti povećanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u kulturnoj ustanovi kroz odgojno-obrazovne radionice i praktičan rad, te pružiti djeci radost i veselje zajedničkog druženja, učenje o bitnim temama poput prijateljstva, higijene, poštovanja, školi, osjećajima, zdravlju i vježbi. Cilj nam je da knjižnica uz vrtić i dom postane treće sigurno mjesto za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Radionice su iskorak u promicanju dobrobiti imovinskih prava roditelja, osobnih prava djece u vidu odgojnih, obrazovnih, sportskih potreba. Krajnji cilj je stvaranje navike kod djece za ovaj tip radionica i nastavak radionica u knjižnici čime će se poboljšati društveni, emocionalni i tjelesni razvoj djece.

120(400) djece

Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić"

Programom „Škola dječjeg folklora“ organizirana je u trajanju od 1.10.2022. do 1.12.2023.  Voditeljice škole folklora je Irena Rimac, umjetnička voditeljica ansambla koja voditi radionice plesa (folklora) za stariju i mlađu dječju skupinu. Uz radionice plesa, Goran Hlebec vodi radionice dječjeg orkestra gdje polaznici uče svirati tamburaške i tradicijske instrumente. Plesni dio radionica sastoji se od učenja folklornih, plesnih koraka, obrasca, a polaznici će na kraju biti sposobni plesati cijele koreografije. Istovremeno polaznici dječjeg orkestra uče od manje zahtjevnih tonskih zapisa do cijelih glazbenih dijela.Škola se održava dva puta tjedno u trajanju po sat vremena u prostorima mjesne zajednice Horvati-Srednjaci ponedjeljkom i srijedom.

63(500) djece

Otvorena medijska grupacija

AltEsc projekt želi omogućiti zainteresiranim mladim osobama bez odgovarajuće roditeljske skrbi da se dodatno obrazuju te tako povećaju svoje šanse za zapošljavanje na bolje plaćenim radnim mjestima. Obrazovanjem mladih u području digitalnog marketinga u okviru certificiranog programa koji traje četiri mjeseca, mladi će steći dodatna atraktivna znanja i zanimanje koje je bolje plaćeno od njihovih uobičajenih prvih poslova te im omogućiti napredovanje nakon zapošljavanja. Digitalni marketing kao područje rada je mladima blisko jer imaju osobnog iskustva s društvenim mrežama i može biti dugotrajno motivirajuće i zanimljivo. Aktivnosti projekta čine: regrutacija mladih osoba iz alternativne skrbi za pohađanje tečaja, provođenje tečaja uz praćenje i podršku polaznicima/cama, organizacija online poslovnih speed date dana s mladima koji su završili tečaj i zainteresiranim poslodavcima.

10(0) djece

Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije

Projekt„ „I videoigre, i sport - sve je moguće!“ je specifično osmišljen 5-dnevni program kvalitativnog provođenje slobodnog vremena djece od 5. do 8. razreda osnovnih škola kojim će se djecu učiti osnovama izrade i dizajna videoigara, ali i osvješćivanja kako istovremeno provoditi slobodno vrijeme baveći se nečim sportskim/fizičkim aktivnostima. Projekt će se provoditi na području grada Novske, a osmišljen je kako bi se međusobno povezalo, i u konačnici dokazalo, da „vrijeme“ provedeno ispred računala“ na isključuje i vrijeme provedeno u prirodi i bavljenje sportskim /fizičkim aktivnostima. Ovaj projekt osmišljen je kako bi se djecu poticalo da razvijaju interes č znanje u spomenutom području uz istovremeno jačanje fizičke spremnosti i poticanja djece na raznoliko provođenje slobodnog vremena.

40(40) djece

Udruga djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Djeca Pelješca"

Projekt „Terapije za male Pelješčane“ zamišljen je kao jedan od načina kako roditeljima djece s teškoćama u razvoju i djeci pomoći u savladavanju prepreka koje im se pojavljuju zbog zdravstvenih smetnji koje imaju. U prvom planu ovog projekta nalaze se djeca s poteškoćama kojima je potrebna stručna pomoć u vidu neurofeedback terapija. Budući da se područje djelovanja Udruge nalazi daleko od svih bolnica i zdravstvenih institucija gdje se slične terapije provode, Udruga djeluje u prostoru u kojemu organizira terapije na tjednoj bazi na način da dovodi terapeute te tako osigurava djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima dostupnost terapija u blizini mjesta stalnog boravka.

7(0) djece

Dječji vrtić Grozdić Kutjevo

Grozdićev vrt ima za cilj djeci rane i predškolske dobi osvijestiti važnost prirodnih bogatstava, kao i važnost održivog razvoja u društvenoj, okolišnoj i gospodarskoj komponenti. Projektom će se potaknuti učenje o važnosti očuvanja prirode kroz vlastito iskustvo, stjecanje novih vještina, zadovoljavanje različitih potreba i interesa djece te razvijanje ekološke svijesti i osjetljivosti od najranije dobi. U sklopu projekta „Grozdićev vrt“ uredit će se vrtićki vrt koji je zamišljen kao višenamjenski prostor u kojemu će djeca rane i predškolske dobi, uključena u neki od programa vrtića, svojim aktivnim angažmanom svakodnevno moći kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme s drugom djecom i odraslima u prirodi. Uređivanje vrta Dječjeg vrtića Grozdić uključivat će postavljanje gredica za vrt, pripremu zemlje i gredica za sadnju, sijanje različitog sjemenja i sadnju trajnih sadnica, postavljanje opreme za skupljanje kišnice, postavljanje kompostera i postavljanje kanti za odvajanje otpada. Aktivnosti uređivanja vrta realizirat će djelatnice vrtića u suradnji s djecom, roditeljima te volonterima, odnosno zainteresiranim građanima Grada Kutjeva. Po završetku projekta Dječji vrtić Grozdić organizirat će javno otvorenje vrta s ciljem zajedničkog druženja i predstavljanja rezultata projekta djeci, roditeljima, ali i svim zainteresiranim članovima lokalne zajednice.
 
70 djece (40 djece)

Dječji vrtić Mendula

Senzorna soba Mendule imala bi za cilj dodatnu podršku djeci s odstupanjima u razvoju, ali i djeci u samoregulaciji socio - emocionalnog razvoja, s obzirom da su sva djeca upisana u redovite programe verificirane od strane nadležnog Ministarstva. Sukladno tom, inkuzija djece s poteškoćama u razvoju je u Dječjem vrtiću Mendula zastupljena. S obzirom da sve veći broj djece ima poremećaj senzorne integracije, kao i poteškoća u razvoju, roditelji su primorani na dodatne podrške u veće gradove, odnosno centre i privatne prakse za rad s djecom s odstupanjima u razvoju u Hrvatskoj. To iziskuje dodatan novac, vrijeme, organizaciju, odlaske s posla, uključenost cijele obitelji. Poneke obitelji te mogućnosti nemaju, a sva djeca imaju jednaka prava (bar bi trebala imati). Senzorna soba Mendule je sekundarna pomoć i podrška u provedbi aktivnosti sa naglaskom cjelovitog razvoja djeteta.
 
52(0 ) djeca

Vaterpolo klub Siscia

Projekt „Jer djetinjstvo ne može čekati!“ zamišljen je i realiziran sa svrhom pružanja konkretne podrške obiteljima s potresom pogođenih područja u gradovima i okolici Siska i Petrinje, te obiteljima iz Ukrajine smještenima u gradu Sisku. Pomoć u kvalitetnijoj organizaciji života i sprječavanje socijalne isključenosti djece u formativnom životnom razdoblju. Kako bi se osjetljivoj skupini djece osigurali uvjeti za bavljenje sportom, razvile zdrave navike i omogućilo druženje i stjecanje prijateljstava kroz zdrav život, putovanja i natjecanja, VK Siscia je osigurala  sve potrebne uvjete, opremu, bazenske kapacitete i licencirane stručne trenere potrebne za provođenje osnovne i napredne škole plivanja i vaterpola kao i osigurala suradnju s drugim športskim udrugama sa svrhom organizacije natjecanja i putovanja u skladu sa dobnom kategorijom djece uključene u projekt. Zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade Hrvatska za djecu omogućeno je sudjelovanje ciljane skupine djece na vaterpolskim turnirima u Vukovaru, Puli i Slavonskom Brodu, a indirektno i organizaciju vaterpolskog turnira u Sisku.
 
37(0) djece

Osnovna škola Velika Pisanica

Planirano trajanje projekta OŠ Velika Pisanica ''Slagalica kulture'' je jednu godinu, a partneri u projektu su Općina Velika Pisanica i Udruga žena Velike Pisanice.  Projekt  će povećati znanja i vještine učenika i učitelja iz područja kulture i umjetnosti (Ginjol lutkarstvo, Domaćinstvo - tečaj šivanja, Pjevački zbor, Tečaj keramike, Književni klub, Moderni ples) i učvrstiti mrežu izvannastavnih aktivnosti  na lokalnom nivou. Nabavljenom opremom stvorili smo uvjete za bolji rad, stekli kulturno-umjetnička znanja i vještine te  smo podigli svijest šire  zajednice o potrebi rada i edukacije u kulturi i umjetnosti u svrhu obrazovanja. 26. svibnja 2023. godine planiramo održati Info dan ''Slagalice kulture'' na kojem ćemo prezentirati sve aktivnosti kroz učeničke radove na štandovima  i kulturni program u školskom vrtu.

79 (200) djece

Katolička osnovna škola u Novskoj

Katolička osnovna škola  u Novskoj osmislila je projekt „Sam svoj majstor“ kroz koji želi potaknuti učenike na iskustveno učenje na zabavan i intuitivan način. Projekt uključuje promicanje zdravog stila i načina života, visoku razinu opismenjavanja djece kroz radionice u različitim područjima tehničke kulture s naglaskom na graditeljstvo i inženjerstvo te promoviranje popularizacije znanosti, odnosno STEM obrazovanja. Kroz projekt će se održati kreativno - edukativne radionice domaćinstva, osnove šivanja koje će se temeljiti na didaktičko - metodičkom pristupu. Učenici će kroz radionice domaćinstva unaprijediti motoriku ruku koje je zbog digitalnog načina života sve slabije razvijena, razvit će osjećaj za vlastito tijelo u prostoru te usvojiti vještine nužne za samostalan život u odrasloj dobi.
 
101(60) djece

Kulturno-umjetnička udruga „Voćin“

Program „Djeca sa sela u kolu su vesela“ je zamišljen kao niz edukacija za djecu koja žive u ruralnoj, seoskoj sredini, a izloženi su riziku od socijalne isključenosti i siromaštvu. Program će se provoditi na području Općine Voćin, „najmlađoj“ općini u Hrvatskoj u kojoj gotovo u potpunosti nedostaje izvannastavnih/izvanškolskih i izvaninstitucionalnih aktivnosti u kulturi, umjetnosti i sportu. S obzirom na to, KUU „Voćin“ želi kroz ovaj program omogućiti djeci da u slobodno vrijeme kroz druženje i kulturno-umjetničke radionice, glazbe, pjesme i plesa upoznaju vlastitu tradiciju i stvore nova prijateljstva. Uz pjevno-plesne i tamburaške edukacije kroz program će biti izrađeno i 18 kompleta dječjih narodnih nošnji te nabavljene dvije tamburice samice. Naučene pjesme i plesove, djeca će pokazati na dječjim folklornim susretima.

28(150) djece

Udruga za razvoj kreativnih radionica i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske

Projektom „Mogu i ja“ želi se djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju te djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja približiti područja znanosti, kulture i umjetnosti. Zbog nedovoljno prilagođenog obrazovnog sustava pojedinačnim potrebama i mogućnostima djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju kroz edukacije, radionice i izlete želi ih se uključiti u aktivnosti koja se pružaju i drugoj djeci. U projekt su uključena i djeca roditelja slabijeg imovinskog stanja koja si ne mogu priuštiti izvanškolske aktivnosti, sudjelovati u izletima i slično te se provođenjem ovog projekta takvi problemi rješavanju. Radi integracije navedenih skupina povremeno se uključuju i ostala djeca te senzibilizira javnost o potrebama i mogućnostima navedenih skupina.

20(20) djece

Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju

Projekt „Društvo jednakosti“ projekt je udruge UNUO, koji za svrhu ima educirati OSI, odnosno mlade u ugostiteljstvu te na taj način povećati njihove vještine u ovom području, koje je od iznimnog značaja za Hrvatsku. Budući da je Hrvatska
zemlja turizma, ugostiteljstvo je jedna od važnijih grana koja, kroz širok spektar zanimanja (kuhari, pomoćni kuhari, slastičari, konobari i sl.), pruža veće mogućnosti zapošljavanja nezaposlenih osoba. Glavni cilj projekta je osposobiti 20 polaznika radionica za pripremu brzih i zdravih obroka, uključiti ih u rad ugostiteljskog sektora te na taj način povećati njihove sposobnosti za rad. Sekundarni cilj projekta je pružiti znanja i vještine potrebne za uspješno obavljanje i vođenje posla - komunikacijske vještine, vještine profesionalnog ponašanja, timskog rada kao i osvještavanje edukatora/mentora i šire javnosti o OSI.

20(0) djece
 

Udruga Breza

Zemlja bez granica najveći je kreativni, stvaralački i edukativni obiteljski festival koji se provodi u kontinuitetu od 2004. godine u gradu Osijeku. Nastao je kao odgovor na potrebe za neformalnom edukacijom djece i mladih, inkluzijom svih ranjivih skupina, interkulturalnim dijalogom zajednice i generacijskom integracijom. Posebnost festivala jest u tome što djeci omogućuje sudjelovanje u raznim aktivnostima koje im nisu dostupne u svakodnevnom životu, a pomoću kojih usvajaju nova znanja i stječu vještine, razvijaju kreativni način izražavanja, osvještavaju važne teme i probleme u igri i pozitivnom okruženju. Otvara im se također mogućnost integracije, socijalizacije, ostvarivanja međuvršnjačke podrške, razvijanja talenata prema prirodnim sklonostima, stvaranja pozitivne slike o sebi i drugima, učenja prihvaćanja različitosti i jačanja samopouzdanja.

500(2000) djece
 

Dječji vrtić Petar Pan
 
Ovim projektom smo uvelike doprinijeli cjelokupnom razvoju djeteta predškolske dobi koji pohađaju našu ustanovu, ali isto tako privukli veći broj novoupisane djece. Kod nas po prvi put od početka rada vrtića postoje liste čekanja za upise. Nova sprava u našem dvorištu, koju smo dobili uz Vašu podršku, potiče dječju kreativnost, samopouzdanje i općenito pozitivnu sliku o sebi. Također ova sprava nam puno znači u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Do sada na starim penjalicama djeca su imala strah od visine, na ovoj spravi su puno spretniji i samopouzdaniji, u velikoj mjeri i samostalni u penjanju i silaženju. Najviše se sviđa djeci jasličke skupine koji ju s lakoćom svladavaju. Zanimljive penjalice poput planinara, dalekozor i kormilo, uže za penjanje kao i pješčanik u hladovini je velika okupacija djetetove pažnje kada provodimo vrijeme na otvorenom. Sigurna za djecu, zanimljiva i potiče kreativnost te kao takva uvelike olakšava rad i nama odgojiteljima za igre na otvorenom, ali i planiranje svakodnevnih aktivnosti. Ovim projektom smo olakšali odrastanje djeci iz ruralnog područja, doprinijeli upisu nove djece i popunjavanja skupina. Općenito veliki doprinos radu našega vrtića.

92(0) djece

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja "Studio B"
 
''Šareni centar zajednice“ je projekt koji teži izjednačavanju mogućnosti djece i mladih koji žive u ruralnim područjima. Projekt se provodi od 1.10.2022. do 31.07.2023. godine na području općine Vrbje. Provedbom projekta promičemo aktivno sudjelovanje djece i mladih i njihov osobni razvoj te povećavamo njihovu kvalitetu života. Projekt je rezultirao stvaranjem sigurnog i inkluzivnog prostora (u fizičkom i metafizičkom smislu) u kojem djeca i mladi iz ruralnog područja razvijaju svoje potencijale i aktivno doprinose društvenom razvoju zajednice, te povećanjem socijalne kohezije u zajednici. Projektnim smo aktivnostima dosad obuhvatili 48 djece i 15 mladih, čime smo već premašili planirani broj izravnih korisnika_ica, a do kraja provedbe projekta uključit ćemo još 20. Indirektnih korisnika_ica projekta je značajno više, od cijele lokalne zajednice koja je obuhvaćena promotivnim aktivnostima, te uključena kao volonteri, do relevantnih institucija - jedinice lokalne samouprave, škola na našem području te drugih OCD-a.
 
83 (0) djece

Savez društava distrofičara Hrvatske

Svrha Projekta je pružanje alata i znanja mladima s MD za jačanja sposobnosti i usporavanje progresije bolesti radi poboljšanja kvalitete življenja. Primarni je cilj razvoj navike redovnog vježbanja te kontinuitet praćenja zdravstvenog stanja i osnaživanje za veću ulogu u javnom i društvenom životu. Sekundarni ciljevi su povećanje socijalne uključenosti mladih s MD, unapređenje tehnike vježbanja i plivanja te osnaživanje za aktivnije sudjelovanje u udrugama, osvještavanje značaja praćenja zdravstvenog stanja te pružanje metoda za unapređenje brige o istom, poboljšanje kvalitete i svrsishodnosti provođenja slobodnog vremena i motivacija za daljnjim školovanjem i samostalnošću. Glavna aktivnost je provedba osmodnevnog edukacijsko-rehabilitacijskog Kampa mladih u srpnju 2023. uz održavanje online Fokus grupa radi pripreme za Kamp te praćenje stanja i napretka nakon održavanja Kampa.
 
15 (10) djece

Autonomna ženska kuća Zagreb
 
Svrha ovog projekta kojeg smo počele provoditi u listopadu 2022. godine je pružiti pomoć i terapiju djeci koja su preživjela obiteljsko nasilje i borave u skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb. Glavni cilj projekta je pružiti psiho-socijalnu i psihološku podršku djeci koja su preživjela nasilje, osnažiti ih kroz aktivnosti grupnog i individualnog rada te strukturiranja slobodnog vremena. Ciljeve ćemo ostvariti kroz aktivnosti individualnog i grupnog rada s djecom, strukturiranja slobodnog vremena te pružanje psiho-socijalne podrške i psihoterapije djeci s naglaskom na uključivanje djece u osmišljavanje aktivnosti i uvažavanje njihovih potreba. Do sada smo u sklopu projekta pružile podršku za 16-ero djece smještenih u našem skloništu. Zahvaljujemo Zakladi „Hrvatska za djecu“ što je financiranjem projekta omogućila našim malim korisnicima oporavak od traume i stjecanje novih iskustava.
 
16(0) djece
 

Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ"
 
Provedbom projekta „„I ja sudjelujem u Klubu Kreativci-perspektivci - faza II.“ se primarno nastoji riješiti problematika nedovoljne kvantitete socijalnih sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju, socijalne isključenosti i rizika od institucionalizacije. Ovim problemom se pristupa pružanjem velikog broja aktivnosti, uključujući „Slobodno vrijeme uz igraonice i kreativne radionice, „Informatičke radionice“, radionice „Kulinarstvo & vrtlarstvo“, sportske treninge, program „Dramsko kreativnih terapijskih radionica“ i program „IN - inovativan i kreativan“. S ciljem što kvalitetnije provedbe aktivnosti, nositelji mnogih su organizacije s područja Grada Ivanić-Grada.

20 (44) djece

Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+

Obitelji s većim brojem djece imaju otežanu mogućnost odlaska na ljetovanje. Ljetni kamp je zamišljen upravo kao grupa podrške za djecu i majke. Majke koje cijelu godinu rade bez dana predaha imat će mogućnost odmoriti te će kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom. Djeca će imati tjedan dana organizirane aktivnosti  te animatore koji će s njima provoditi te aktivnosti. Animatori će kroz igru i indirektan razgovor te kroz razne sportske aktivnosti i natjecanja  ojačati socijalne kompetencije djece. Za majke će biti organizirani grupni razgovori kako bi se razmijenila iskustva o odgoju djece, probleme s kojima se susreću te razmjena savjeta. Cilj projekta je osnaživanje i razvoj obitelji s većim brojem djece kroz aktivnosti socijalnog karaktera što doprinosi poboljšanju odnosa roditelj-dijete.

32 (0) djece
 

Grad Bakar

Projektom „Snažna ja“ kroz tri interaktivne radionice, snimanje edukativno-informativnog filma te izradu brošure senzibilizira se javnost i naročito mlade djevojke te njihove obitelji o izazovima današnjice - površnih odnosa i krivim vrijednostima u partnerskim i prijateljskim odnosima, koje mogu rezultirati nasiljem i emocionalnim zlostavljanjem. Projektom se ukazuje na postojanje drugih načina kojima se može pozitivno utjecati na problematiku koju nam donosi vrijeme u kojem živimo, a to je vrijeme brzih rješenja, još brže hrane, stalnih promjena, društvenih mreža i socijalne izolacije do koje je sve to dovelo. Današnje mlade žene ne poznaju drukčiji svijet, vrijednost i popularnost se mjere društvenim mrežama, stoga su radionice u sklopu projekta „Snažna ja“ namijenjene osvješćivanju, informiranju i jačanju mladih djevojaka u najvažnijem razdoblju njihovog života.

8(200) djece
 

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada - Vrbovec"
 
Projekt “Zdravo i sretno djetinjstvo - uz konje”, čiji je nositelj Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje “Nada Vrbovec” provodi se u partnerstvu s Društvom za unapređenje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece „Mali zmaj“.      
Djeci koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i riziku su od socijalne isključenosti, često nisu dostupne izvanškolske aktivnosti. Kako bi im se omogućila izvanškolska aktivnost, koja ujedno ima višestruke pozitivne učinke na fizičko (mišići, držanje, kardiovaskularni sustav) i mentalno zdravlje (razvoj samopouzdanja, socijalnih i emocionalnih vještina), osmišljen je i provodi se ovaj projekt. Njime su omogućeni redoviti dolasci na jahanje za djecu iz Zagreba i okolice. Na kraju projekta bit će izrađene diplome i uručene svim sudionicima.
 
20(100)djece
 

Udruga udomitelja djece Međimurja

Udruga udomitelja djece Međimurja provodila je projekt škole plivanja gdje je bilo uključeno 67 djece i mladih, u starosti od 4 do 16 godina iz udomiteljskih obitelji. Svi oni imali su priliku naučiti ili usavršiti plivanje na Gradskim bazenima u Čakovcu. Odrastajući u neadekvatnim biološkim obiteljima neka djeca nisu nikad imala prilike učiti plivati ili biti na bazenima. Neki sudionici postali su plivači, a oni mlađi su na putu da to postanu. U svakom koraku učenja pratio ih je stručni trener plivanja. Bilo je tu puno veselja, druženja, a na kraju su svi sudionici stekli više samopouzdanja i sigurnosti što je bio glavni cilj projekta. Na kraju projekta svim su se sudionicima podijelile diplome za sudjelovanje.

67 (0) djece
 

Udruga slijepih Međimurske županije

Projektom „Isti smo mi, kao i svi“ slijepoj djeci osigurava se zadovoljavanje prava na jednake uvjete obrazovanja te na integraciju. Projekt obuhvaća mjere čiji je cilj osiguravanje njihove neovisnosti, društvene uključenosti i sudjelovanje u životu zajednice. Projektom se organiziraju izvanškolske aktivnosti slijepe djece, koji su učenici redovnih odgojno-obrazovnih ustanova, i korištenje njihovog slobodnog vremena. Organizirane aktivnosti imati će pozitivan učinak na psihosocijalni razvoj, jačanje samostalnosti i samopouzdanja, zdravstvene benefite i razvijanje komunikacije slijepe djece. Kroz provedbu projekta za slijepu djecu osiguravaju se: edukativne i sportsko-rekreacijskeaktivnosti te terapije za djecu s višestrukim oštećenjima.
 
6 (0) djece
 

Grad Vinkovci

U studenom 2021. godine izgorjelo je dječje igralište u Ulici Slavka Jankovića u gradu Vinkovcima. Slijedom navedenog događaja ovo područje grada ostalo je bez središnjeg mjesta okupljanja djece i mladih, odnosno bez odgovarajućeg mjesta za provođenje slobodnog vremena, druženje, te socijalnu uključenost djece. Ovim projektom omogućila su se financijska sredstva za nabavu tri dječja igrala: Tunel za provlačenje, Kula s penjalicom i Kula s toboganom.
Projekt je prvenstveno usmjeren na dobrobit djece i mladih te njihovu podršku kroz sadržaj koji je od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj kroz sportske, rekreacijske aktivnosti i aktivnosti provođenja slobodnog vremena. Iste te aktivnosti izravno utječu na poboljšanje i očuvanje zdravlja kod djece i mladih te njihov pozitivan rast i razvoj.
Primarni cilj projekta je podizanje kvalitete života stanovnika grada Vinkovaca promicanjem jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti obnovom dječjeg igrališta prilagođenog i djeci s teškoćama u razvoju.
Prioritetne ciljne skupine su djeca i mladi te djeca s invaliditetom, no obzirom da se radi o javnoj površini ista će biti stalno dostupna cjelokupnom stanovništvu grada Vinkovaca.

Korisnici Projekta svi građani Grada Vinkovci

Umjetnička organizacija - Otvoreni likovni pogon

Ovo je treće godišnje izdanje edukativnih radionica s učenicima/cama romske nacionalnosti u OŠ Mala Subotica, koje partneri provode u suradnji s članovima/cama Romske organizacije mladih Hrvatske. Cilj je samoosnaživanje polaznika/ca kroz kreativni filmski i drugi rad te poticanje na uspješan nastavak školovanja - upis u srednju školu. U 2023. godini učenici/ce metodom forum kazališta osmišljavaju svoje uloge u zajedničkoj predstavi odnosno filmu tematizirajući snove i želje za budućnost, dok se u likovnoj radionici bave prošlošću Roma Bajaša, sve na materinjem, bajaškom jeziku. Vrijeme prvog dijela projekta poklopilo se sa Svjetskim danom Roma 8. travnja, te je obilježavanje istog uključeno u program.

95 (106) djece

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Komletinci
     
Projekt KOS (Knjigom Oko Svijeta) provodi se u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Komletinci i namijenjen je djeci predškolskog i školskog uzrasta. Cilj je projekta omogućiti djeci lakši pristup knjigama obzirom da u Komletincima nema gradske knjižnice, a Bibliobus Gradske knjižnice i čitaonica Vinkovci dolazi u Komletince samo jednom u dva tjedna. Postavljanjem kućice za knjige u parku u središtu Komletinaca i aktivnostima zajedničkog čitanja s djecom predškolskog uzrasta i učenicima osnovne škole omogućava se veća dostupnost knjiga, potiče se čitateljski interes kod djece i razvijaju navike čitanja. Projektne aktivnosti provode se u suradnji s Dječjim vrtićem „Pupoljak“ iz Otoka, Društvom Naša djeca „Otok“, Gradskom knjižnicom iz Otoka i Udrugom žena „Komletinci“ čime je u naš projekt aktivno uključena  lokalna zajednica.
 
142 (57) djece
 

Udruga kreativnog alternativnog razvoja kulture "Atribut"

Kroz projekt „Od svirke do publike“ provode se radionice sviranja gitare, bubnjeva i klavijatura namijenjene djece školske dobi (osnovna i srednja škola). Projekt se kontinuirano, u ciklusima, provodi od 2020. godine s ciljem stvaranja kvalitetne publike budućih kulturnih događaja u Kninu i RH, te stvaranje budućih nositelja gradske kulturne scene, jer glazbeni ukus formiran u ranoj mladosti i tinejdžerskim danima, posebice kod onih koji su se i sami oprobali u sviranju, dugoročno utječe na formiranje odnosa prema kulturi. Pri osmišljavanju i realizaciji projekta vođeni smo činjenicom da je većina mladih u Kninu orijentirana ka kič i šund glazbi. Stoga smo kroz radionice sviranja bubnjeva, gitare i klavijature potakli djecu da se, uz pomoć mentora, kroz susret s glazbenim instrumentima educiraju o glazbi i razviju vlastiti glazbeni ukus. Kroz projekt, također, želimo omogućiti svakom djetetu da se oproba u sviranju glazbenog instrumenata, besplatno, na neformalan način, budući da sviranje instrumenata i glazba pozitivno utječu na razvoj djece. Jedan od ciljeva projekta je i formiranje dječjih glazbenih sastava. Naime, u Kninu je prije deset godina postojalo nekoliko tinejdžerskih glazbenih bendova dok do provedbe projekta „Od svirke do publike“ nije postojao niti jedan. Čak i djeca koja pokazuju interes prema drukčijoj vrsti glazbe i žele svirati određeni instrument, često doživljavaju podsmijeh i osudu vršnjaka, pa ostaju pasivna. Stoga nas je vrlo pozitivno iznenadio broj djece zainteresirane za sviranje navedenih instrumenata. Kao rezultat provedbe projekta  imamo trideset djece koja su prošla radionice u posljednjem ciklusu tj. oko 50 djece koja se oprobala u sviranju instrumenata od početka provedbe projekta. Također, oformljena su dva kvalitetna dječja/omladinska glazbena sastava te se trenutačno radi na osnivanju trećeg benda. U pitanju su bendovi „Kninci“ koji čini petero djece osnovnoškolskog uzrasta i bend „In the zone“ koji čine četiri srednjoškolke. Oba benda već su imala nekoliko javnih nastupa. Pored direktnog utjecaja na 30 djece koja pohađaju radionice, provedba projekta utječe i na njihove vršnjake, cca. 100 djece, koji se posredstvom svojih prijatelja kroz druženje, razgovor o glazbi, ali i kao publika na njihovim nastupima, imaju prilike upoznati s drugačijom vrstom glazbe.
 
30(100) djece


 

Udruga udomitelja za djecu "Osmijeh"

Projektom „Sportsko- kreativno slobodno vrijeme“  cilj  nam je potaknuti djecu i mlade iz udomiteljskih obitelji  da svoje slobodno vrijeme iskoriste na sportske aktivnosti. Zahvaljujući ovom  projektu djeca i mladi između 6 i 18 godina  iz Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“   kroz sportsku aktivnost „Mala škola stolnog tenisa“ dva puta tjedno  u trajanju po 2 sata uče igrati stolni tenis uz pomoć stručnog vodstva trenerice.  Za provedbu aktivnosti „Mala škola stolnog tenisa“  kupljeni su 2 stolna tenisa te  sportski rekviziti za stolni tenis, kako bi 15-ero djece „Male škole stolnog tenisa“  moglo polaziti treninge i  učiti igrati stolni tenis.  Organiziranjem sportskih aktivnosti i druženjem djece i mladih  cilj nam je potaknuti djecu na jačanje sportskog i timskog duha, te bavljenje sa sportom. 

10(5) djece
 

Udruga Trija

Udruge Trija koja se bavi dječjim turizmom i poduzetništvom osmislila je projekt Trija-djeca vodiči na 365 metara nad morem koji je usmjeren na poticanje djece i mladih na aktivno sudjelovanje u društvu kroz interpretaciju kastavske baštine.
Projekt uključuje osmišljavanje novih priča za djecu o Kastvu, set od 8 jednodnevnih radionica izrade lutaka te radionicu javnog nastupa, izradu odgovarajućih oznaka na planiranim rutama razgledavanja grada, izradu kostima sa simbolima kastavskih znamenitosti za djecu vodiče. Uspjeh i originalnost Trija - djece turističkih vodiča prepoznao je i Državni zavod za intelektualno vlasništvo pa su djeca vodiči i službeno priznata inovacija u Republici Hrvatskoj na što su članovi Udruge izričito ponosni. Projekt je započeo u rujnu 2022 i planira se završiti u listopadu 2023. Odaziv djece sudionika je izvanredan. Do sada je na radionici sudjelovalo stotinjak djece i mladih i pokazalo veliki entuzijazam. U ovaj projekt osim stručnjaka uključuje i rad mnogih volontera raznih dobnih skupina.
 
100(0) djece

Dječji dom SOS - Dječje selo Ladimirevci

„Vrijeme bez briga je prva liga!“ je projekt SOS - Dječjeg sela Ladimirevci koji je usmjeren na promicanje dobrobiti i prava djece, jačanje individualnih kapaciteta te podupiranje sportskih, kreativnih i obrazovnih sadržaja potrebnih za uspješan rast i razvoj djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, korisnika SOS - Dječjeg sela Ladimirevci. Projektom želimo osigurati da slobodno vrijeme djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi bude bezbrižno i poticajno za njihovo odrastanje kroz organizaciju kreativnih radionica, sportskih aktivnosti, radionica za razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina te radionica za razvoj digitalne i medijske pismenosti.
 
40(0) djece

Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2024. Sva prava pridržana