Fizičke osobe


Zaklada „Hrvatska za djecu“ neprekidno tijekom godine zaprima i obrađuje zahtjeve fizičkih osoba (obitelji) za dodjelu potpora. Potpore namijenjene obiteljima dodjeljuju se u skladu s Pravilnikom o vrstama, uvjetima i postupku za dodjelu potpora koji je na snazi u trenutku primitka zahtjeva za dodjelu potpore. Ove potpore dodjeljuju se u svrhu financiranja konkretnih potreba djece u obitelji podnositelja zahtjeva za dodjelu potpore, bilo da su te potrebe materijalne prirode (kao što su školske knjige, hrana, zdravstvena pomagala, lijekovi, dodaci prehrani, računala, sportska oprema, glazbeni instrumenti i sl.) ili se pak radi o intelektualnim, sportskim, umjetničkim i drugim sličnim aktivnostima djece. Prosječno vrijeme rješavanja zahtjeva za dodjelu potpore iznosi tri do četiri mjeseca od predaje zahtjeva Zakladi.

Kako bi ostvarile pravo na potporu, fizičke osobe poštanskim ili osobnim putem podnose Zakladi odabrani zahtjev za dodjelu potpore, koji obavezno mora biti upotpunjen potrebnom dokaznom dokumentacijom, zajedno sa svim potrebnim osobnim i kontaktnim podacima podnositelja zahtjeva. Prijavitelji pritom trebaju biti svjesni da zahtjevi s neprihvatljivom namjenom, kao što je na primjer popravak krova na kući, plaćanje režija za stan i sl., neće biti odobreni, već će se u razmatranje i obradu uzeti samo oni zahtjevi za dodjelu potpore koji se odnose na zadovoljenje neposrednih potreba djeteta ili djece u obitelji podnositelja zahtjeva. Istovremeno, zahtjevi s nepotpunom dokumentacijom, a koji nakon upućenog pisanog poziva Zaklade za dopunu dokumentacije nisu dopunjeni, neće se dalje razmatrati, nego će biti odbijeni i zaključeni po osnovi nepotpune dokumentacije.

S ciljem poboljšanja korisničkog iskustva fizičkih osoba – korisnika potpora, pripremamo elektroničku aplikaciju za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora, koja bi trebala biti u funkciji i dostupna za korištenje na ovim internetskim stranicama od 1. rujna 2017. godine. Na isti datum će ujedno biti dostupna i elektronička aplikacija za online provjeru statusa predmeta po svakom predanom, a nerealiziranom zahtjevu za dodjelu potpore.

Svakodnevno se susrećemo s različitim izazovima; sudbine pojedinih obitelji i djece u njima su ponekad toliko naopake i nepravedne da više sliče nekom potresnom scenariju, nego životu kojeg netko stvarno živi. Zato u Zakladi nastojimo pravedno pristupiti svakoj dječjoj priči. I stoga, ono što je meni zaista važno je da moji osjećaji ne iščeznu, da papiri koje obitelji predaju Zakladi nikada ne postanu samo dokumentacija.
Ozrenka Čolić | stručna suradnica za projekte i potpore Zaklade

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI