Projekt osiguranja školske prehrane u osnovnim školama – šk. god. 2016./2017.
Osluškujući potrebe zajednice, gdje veliki broj djece u Hrvatskoj nema zadovoljene osnovne životne potrebe i gdje obitelji na rubu egzistencije nisu u mogućnosti odvojiti novac kojim bi svojoj djeci osigurale školski obrok, Zaklada „Hrvatska za djecu“ odlučila je podržati takve obitelji u potrebi osmišljavanjem i provedbom ovog velikog projekta. Kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP) za odnosnu školsku godinu (2016./2017.) predvidjelo osigurati pokriće troškova školske prehrane u županijama čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 posto prosjeka Republike Hrvatske (kroz FEAD – Fond europske pomoći za najpotrebitije), Zaklada je svojim potporama odlučila financirati troškove školske prehrane djece u osnovnim školama preostalih županija čija vrijednost indeksa razvijenosti prelazi 75 posto prosjeka Republike Hrvatske. Zaklada je izvorno ponudila suradnju na ovom projektu svim osnivačima osnovnih škola (jedinice regionalne i jedinice lokalne samouprave) u 9 hrvatskih županija (1 – Dubrovačko-neretvanska županija, 2 – Grad Zagreb, 3 – Istarska županija, 4 – Primorsko-goranska županija, 5 – Splitsko-dalmatinska županija, 6 – Šibensko-kninska županija, 7 – Varaždinska županija, 8 – Zadarska županija, 9 – Zagrebačka županija), odnosno osnivačima škola u onim županijama koje nisu bile niti su mogle biti pokrivene FEAD sredstvima u organizaciji MDOMSP-a.

Kako je Grad Zagreb u konačnici odustao od sudjelovanja u ovom projektu, Zaklada je dogovorila suradnju i sklopila Ugovore o dodjeli financijskih sredstava s ukupno 25 osnivača škola u 8 županija (od toga 8 jedinica regionalne samouprave i 17 jedinica lokalne samouprave, za ukupno 248 osnovnih škola i 7783 djece).

Ukupna je vrijednost sklopljenih ugovora izvorno iznosila 10.640.047,31 kn, a nakon svih promjena koje su bile dopuštene samo jedanput i u slučaju da neki učenik promijeni školu, vrijednost sklopljenih ugovora trenutačno iznosi 10.385.485,93 kn raspodijeljenih po županijama kako slijedi:

Dubrovačko-neretvanska županija – 33.838,98 kn,
Istarska županija – 1.252.323,00 kn,
Primorsko-goranska županija – 1.203.900,40 kn,
Splitsko-dalmatinska županija – 1.986.131,65 kn,
Šibensko-kninska županija – 567.245,00 kn,
Varaždinska županija – 1.947.867,90 kn,
Zadarska županija – 1.684.651,50 kn i
Zagrebačka županija – 1.709.527,50 kn.

Također, a sukladno odluci Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska za djecu“, Zaklada je dodatno u svrhu pokrića troškova školske prehrane dodijelila 49.138,50 kn fizičkim osobama (obiteljima) čija djeca iz posebno opravdanih razloga nisu uspjela postati krajnji korisnici prema ugovorima sklopljenim s osnivačima osnovnih škola (40 obitelji za 57 djece).

Stoga, ukupna vrijednost dodijeljenih potpora u okviru ovog projekta iznosi 10.434.624,43 kn. Projekt traje do završetka tekuće školske godine, odnosno do kraja ljeta 2017. (kada se očekuje primitak i obrada završnih izvješća koja izrađuju osnivači škola).

Kako bi se dobila povratna informacija o prihvaćenosti i svrsishodnosti projekta među krajnjim korisnicima, Zaklada je nakon završetka prvoga polugodišta među osnivačima škola provela istraživanje o zadovoljstvu provedbom i vrijednošću ovog projekta prehrane. Analizom popunjenih upitnika, koje su ispunjavali osnivači škola, projekt je ostvario ukupnu prosječnu ocjenu 4,9 od mogućih 6 te smo izrazito ponosni što smo na zadovoljstvo osnivača škola s kojima surađujemo u ovom projektu, a posebno na zadovoljstvo krajnjih korisnika (djece – učenika osnovnih škola), zajedničkim snagama uspjeli uspješno realizirati ovaj kompleksan i uistinu potreban i vrijedan projekt te na taj način osigurati školsku prehranu za skoro 8000 osnovnoškolaca u šk. god. 2016./2017. bez ikakvog financijskog opterećenja u tom smislu za njihove obitelji.

Trenutačno ne postoje potvrđene informacije i odluke Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska za djecu“ o tome hoće li se predmetni projekt nastaviti i slijedeće godine.

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI