Projekt „I ja putujem“
Projektom „I ja putujem“ željeli smo omogućiti putovanje/ljetovanje obiteljima kojima je u današnje vrijeme i podmirenje osnovnih životnih potreba luksuz. Posebna nam je želja bila projektom obuhvatiti obitelji koje skrbe o bolesnom djetetu/djeci te obitelji s većim brojem djece. Naši ciljevi su pritom bili: omogućiti potrebitoj djeci boravak izvan doma, zbližavanje obitelji kroz zajedničko stjecanje novih iskustava, doprinos borbi protiv diskriminacije djece zbog siromaštva te osvještavanje javnosti o problemu i mogućnostima društvenog doprinosa rješavanju problema.

Roditelj/skrbnik je za sudjelovanje u projektu bio obavezan napisati pismo svom djetetu, odnosno svojoj djeci. Misli, osjećaji i želje pretočene na papir u sto pedeset riječi. Iz pristiglih pisama, unatoč problemima i strahovima s kojima se svakodnevno nose, iščitali smo roditeljski ponos, ljubav, požrtvovnost i podršku.

Na naš poziv, u roku koji smo odredili, javilo se trinaest obitelji. Sretni smo da su sve prijavljene obitelji zadovoljile naše uvjete, koji su se prvenstveno odnosili na dohodovni cenzus obitelji, te smo bili u mogućnosti projektom obuhvatiti sve njih. Radilo se ukupno o 57 korisnika, od čega 38 djece. Destinacijama na koje su obitelji putovale obuhvatili smo cijelu Lijepu našu, od Slavonije do Jadrana. Osijek, Varaždin, Trakošćan, Pag, Zadar, Zaton, Bol, Brela, Tučepi i Opuzen bili su domaćini za naše obitelji. Znali smo da postoje obitelji koje nikada nisu vidjele more, ali i one koje nikada nisu posjetile Slavoniju ili Hrvatsko zagorje. Važno nam je bilo omogućiti obiteljima bezbrižan odmor i bijeg od svakodnevice te da kvalitetno provedenim vremenom zajedno budu najbolja verzija sebe.

U projektu su sudjelovali te u razdoblju od 26. svibnja do 22. rujna 2018. godine na raspolaganje stavili svoje smještajne kapacitete hoteli Osijek i Waldinger u Osijeku, hotel Merlot u Opuzenu, hotel Trakošćan, hotel Turist u Varaždinu, Adriatic tourist resorts, Bluesun hotels & resorts i Zaton holiday resort. Hoteli su pritom osigurali besplatni smještaj na bazi polupansiona do sedam noćenja, a Zaklada „Hrvatska za djecu“ je osigurala prijevoz do odredišta i dnevni džeparac u iznosu od 75,00 kuna po članu obitelji. Zajedničkom sinergijom s hotelskim lancima te prijevozničkom kompanijom Čazmatrans, proveli smo projekt vrijedan više od 100.000,00 kuna.

Da smo uspjeli ostvariti željeno, dokazuju slike prepune dječjih osmijeha i riječi hvale koje su nam poslale obitelji. Sreća i dječji osmijeh nemaju cijenu.

Zaklada „Hrvatska za djecu“ se zahvaljuje svim hotelima koji su sudjelovali i bez kojih ovaj projekt nikako ne bi bio moguć. Također, sretni smo i ponosni što je sve bilo i medijski popraćeno te tako izazvalo lavinu pozitivnih komentara, kao i veliki interes za sljedeću godinu. Stoga se nadamo da ćemo i iduće godine provesti projekt i izmamiti još više dječjih osmijeha na lice.

Sretni smo što smo dokazali da se snovi ostvaruju jer smo i sami bili ganuti i dirnuti nevjericom naših putnika u priliku koja im se ukazala. Sretni smo što smo imali čast biti dio njihovih obiteljskih uspomena.

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI