logo.png

Naše jesenske aktivnosti činjenja malog koraka velikim za djecu Hrvatske nastavili smo u ozračju sadržajno bogatih druženja s djecom i građanima diljem Republike Hrvatske. Nakon Zadra, Splita i Osijeka, koje smo posjetili u rujnu, mjesec listopad proveli smo dotičući plemenita srca građana Rijeke, Varaždina, Slavonskog Broda i Pule, dok smo s posebnim uvažavanjem i radošću početkom studenog također posjetili i veliki Vukovar. Veliki odaziv građana u svim ovim gradovima u pogledu ispunjenja dječjih želja, koje su sadržane u primjercima emotivne slikovnice „Učini mali korak velikim“, još jednom je pokazao veliko srce i empatiju građana Hrvatske, ali i nedvojbenu ulogu koju Zaklada „Hrvatska za djecu“ ima u hrvatskom društvu, djelujući na dobrobit njegovih najmlađih, a ujedno i najranjivijih članova.

I dok nam se polako sliježu dojmovi nakon nedavno posjećenih gradova Hrvatske, o čemu imate priliku čitati u recima ovog newslettera, u punom žaru i s mnogo entuzijazma nastavljamo s pripremnim aktivnostima obilježavanja jednog posebnog dana, dana kada će svjetla pozornice biti uprta u blago hrvatskog društva – svu našu djecu. Riječ je o Međunarodnom danu djece, koji ćemo, uz bogat program, obilježiti u ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu velikom proslavom i, nadamo se, nezaboravnim druženjem s brojnim uzvanicima i građanima uz čiju ćemo podršku, između ostalog, nastojati zajedničkim snagama ostvariti jedan od naših ciljeva u ovoj godini – ispunjenje 1,000 konkretnih želja djece bez roditeljske skrbi i djece s poteškoćama u razvoju do kraja 2017. godine.

Svi prisutni imat će priliku informirati se o radu i djelovanju Zaklade „Hrvatska za djecu“, mogućnostima te vrstama potpora koje Zaklada pruža za fizičke i pravne osobe, kao i o svim postignutim ostvarenjima te nadolazećim planovima i aktivnostima. Osobito smo ponosni na činjenicu da smo prepoznavanjem i (su)financiranjem projekata i programa pravnih osoba u 2014. i 2016. godini vratili osmijehe na lica za otprilike 5,000 djece i mladih Hrvatske, a s još više entuzijazma nastavljamo i ove godine, kada ćemo raspisati i provesti treći po redu Javni poziv kojim ćemo pružiti priliku brojnim pravnim osobama na prijavu i implementaciju projekata i programa usmjerenih na dobrobit djece i mladih.

O svemu navedenom čitajte u našem novom newsletteru, kojim vas ujedno i pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju i proslavi Međunarodnog dana djece, kako bismo zajedničkim snagama učinili mali korak velikim… velikim i neprocjenjivim za svu djecu Hrvatske. Vidimo se 20. studenog 2017. godine od 13 sati nadalje na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu!

Divider.png
2.jpg

Učinili smo zajedno mali korak velikim!

1.jpg

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana djece

3.jpg

Raspisujemo novi Javni poziv za pravne osobe

Učinili smo zajedno mali korak velikim!

Potaknuti velikim odazivom i zainteresiranošću građana Zadra, Splita i Osijeka, čija su plemenita srca tijekom naših rujanskih druženja vratila osmijehe na dječja lica, nastavili smo naše putovanje i druženja u Rijeci, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli i Vukovaru. Uz građane dobra srca u svim navedenim gradovima, preuzimanju svojih primjeraka slikovnice „Učini mali korak velikim“ i ispunjenju dječjih želja pridružili su se i predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave – župani i gradonačelnici, te su na taj način i oni potvrdili da je Zaklada „Hrvatska za djecu“ odabrala pravi put na dobrobit djece Hrvatske.

Mjesec listopad otvorili smo druženjem s građanima grada Rijeke uz potporu župana Primorsko-goranske županije, gospodina Zlatka Komadine, i gradonačelnika Grada Rijeke, gospodina Vojka Obersnela, koji su preuzimajući svoje primjerke slikovnice pozvali sve prisutne da učine isto.

U gradu koji je nekad davno nosio titulu glavnog grada Hrvatske, Varaždinu, dočekali su nas oduševljeni građani i vedra dječja lica. Kakav predivan prizor! Bogatom glazbeno-scenskom nastupu pridružili su se i zamjenik župana Varaždinske županije, gospodin Tomislav Paljak, te gradonačelnik Grada Varaždina, gospodin Ivan Čehok, koji su preuzimanjem slikovnice i ispunjenjem želja djeci bez odgovarajuće skrbi i u potrebi pokazali kako je zaista malo potrebno da ispunimo dječji svijet radošću i na trenutak izbrišemo probleme s kojima se mnoga naša djeca, nažalost, svakodnevno susreću.

Nakon Varaždina, Zaklada „Hrvatska za djecu“ i slikovnica „Učini mali korak velikim“ putovanje su nastavili u središte Brodsko-posavske županije, Slavonski Brod. Župan Brodsko-posavske županije, gospodin Danijel Marušić, i njegovi zamjenici, gospodin Damir Mirković i gospodin Stjepan Bošnjaković, te zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, gospodin Hrvoje Andrić, naglasili su kako im je posebno važna briga o najmlađim i najugroženijim članovima društva, a posebno djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Sudjelovanjem na događanju i preuzimanjem svojeg primjerka slikovnice, odnosno ispunjenjem nekoliko konkretnih dječjih želja od ukupno 1,000 želja djece koja nemaju priliku živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka, dokazali su da je Slavonski Brod, zajedno sa svojim građanima, prijatelj velikog srca za malene bespomoćne korake.

Borbe koje su se nekada vodile u rimskom amfiteatru jednake su neumornim borbama koje danas vode brojna malena srca diljem Hrvatske. Upravo zbog toga, naše sljedeće pristanište bio je grad Pula. Uz suncem obasjan Trg Portaratu, zvonke dječje glasove, talentirane glazbeno-scenske nastupe, mali korak postao je uistinu veliki, a župan Istarske županije, gospodin Valter Flego, i gradonačelnik Grada Pule, gospodin Boris Miletić, obećali su kako ni jedno djetinjstvo više neće biti ukradeno.

Nasmiješena i vesela lica dočekala su nas i u gradu Vukovaru, gradu koji je, nažalost, obilježen tragičnom poviješću. No, ni ta činjenica i surova stvarnost nisu spriječili građane grada Vukovara, uz župana Vukovarsko-srijemske županije, gospodina Božu Galića, kao i gradonačelnika Grada Vukovara, gospodina Ivana Penavu da nam se pridruže u prenošenja glasa malenih želja djece koja se osjećaju napušteno, nezaštićeno i usamljeno, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i u različitim potrebama.

Na svim ovim druženjima građani spomenutih gradova i sve lokalne pravne osobe koje djeluju za dobrobit djece imali su priliku dobiti potrebne informacije o radu i djelovanju Zaklade „Hrvatska za djecu“, potvrditi njezinu neospornu ulogu za kvalitetnije odrastanje sve djece Hrvatske, vratiti se na trenutak u djetinjstvo i prisjetiti se kako je biti dijete – bezbrižno, voljeno i sretno. Jer ovo su trenutci koji za svu našu djecu diljem Hrvatske život znače!

I upravo zato budi i ti naš prijatelj, obriši tugu, oboji dječji svijet magijom i uljepšaj veliko druženje na dan obilježavanja Međunarodnog dana djece, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. S nestrpljenjem te očekujemo da zajedno pokažemo kako je korak svakog djeteta, iako malen, jednako važan kao i naš. Trebamo tebe. Da, baš tebe! U ime sve one djece kojoj je istinski potrebna pomoć i podrška, otvori srce, pruži ruku, zagrli i vrati osmijeh na dječje lice prekrivno tugom i brigom. Ništa nije vrijedno suze jednog djeteta. Njihov osmijeh i sreća danas su jedino što ima smisla. Stoga, učini i ti mali korak velikim!

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana djece

Jureći na užurbanim kotačima vremena u kojem žive, u želji da zadovolje njegove, ponekad nadnaravne i nemoguće, kriterije, ljudi se polako i nesvjesno gube u bespućima u kojima osobni kontakt gubi na značaju, a ljudske vrijednosti postaju upitne. Svijet gledaju s povezom na očima, a dijete u njima je poput davne uspomene s koje treba skinuti prašinu kako bi se ponovno probudilo i obojalo tmurni svijet veselim bojama. Jer, sjetimo se, dijete gleda srcem, a ne interesom. Dijete se smije iskreno, a ne lažno. I dok mu lizalica predstavlja cijeli svijet, odrasli svijet doživljavaju kao mjesto kojim treba koračati korakom dovoljno brzim kako bi što prije zgrabili sve imaginarne vrijednosti o kojima maštaju, ni ne znajući pravi razlog tome. Živeći u takvom okruženju, odrasli nerijetko zaboravljaju na one prave i istinske vrijednosti koje su dužni prenijeti na najmlađe članove društva, kao što nerijetko zaboravljaju i na svoju ulogu i zapravo najveću odgovornost koju imaju u činjenju dječjeg odrastanja kvalitetnijim i sadržajnijim, u izgradnji dječje budućnosti.

Upravo zato, Zaklada „Hrvatska za djecu“ na svoj će jedinstveni način, 20. studenog 2017. godine obilježiti Međunarodni dan djece – dan u kojem će svjetla pozornice biti uperena u dječja srca, dan kada ćemo podsjetiti odrasle da se jedino srcem dobro vidi. Slijedeći načela Konvencije o pravima djeteta, koju su Ujedinjeni narodi usvojili 20. studenog 1989. godine, Zaklada „Hrvatska za djecu“ na ovaj će dan, još jednom, senzibilizirati i osvijestiti javnost o posebnoj skrbi i podršci koja pripada našoj najmlađoj, a ujedno i najranjivijoj skupini društva, kao i o nužnosti osiguranja potpunog i skladnog razvoja njihove osobnosti te pravu svakog pojedinog djeteta na odrastanju u obiteljskoj sredini prožetoj srećom, ljubavlju i razumijevanjem. Jednako tako, ovaj dan podsjetnik je na brojnu djecu koja, za razliku od svojih vršnjaka, nažalost, ne žive toliko sretnim djetinjstvima; iznad svega, podsjetnik je na odgovornost i ulogu koju Republika Hrvatska i Zaklada „Hrvatska za djecu“, djelujući u ime Vlade RH, imaju u promicanju i osiguranju zaštite i pozitivnog okruženja za svako pojedino dijete, osobito za onu djecu kojoj su isti, iz bilo kojeg razloga, uskraćeni. Obilježavanjem Međunarodnog dana djece, Zaklada „Hrvatska za djecu“ snažno i ustrajno poslat će poruku odraslima, poruku koja hoće i uvijek mora ići do srca i osjećaja djece. I upravo zato, na ovaj dan, velikim događanjem u Zagrebu nastojat će, još prije nego se vide Božićna svjetla i čuju praporci, ispuniti 1,000 želja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s poteškoćama u razvoju, djece koja nas sve zajedno itekako trebaju.

Tako će kroz druženje s utjecajnim predstavnicima iz političkog, društvenog i gospodarskog života, Zaklada „Hrvatska za djecu“ poslati poruku svim okupljenima o važnosti sudjelovanja svakog pojedinca u osiguravanju sretnog, kvalitetnog i sadržajnog djetinjstva za svu djecu Hrvatske, kao i o važnosti njihove osobne uključenosti u ostvarivanju prava sve djece Hrvatske na kvalitetno i sadržajno odrastanje. Ne manje važno, ovo je dan kada ćemo zajedničkim snagama pokazati da nam je dobrobit blaga našeg hrvatskog društva jedinstveni prioritet u svakodnevnom radu i djelovanju, čime ćemo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti ukazati na važnost prepoznavanja dječjih potreba i važnost inicijativa koje pokreće Zaklada „Hrvatska za djecu“ te potaknuti njihov doprinos u ostvarenju ovog plemenitog cilja. Da je Zaklada „Hrvatska za djecu“ odabrala pravi put potvrdili su i brojni izvođači s kojima ćemo se družiti u Zagrebu 20. studenog, a koji će svojim glazbeno-scenskim te interaktivno-animirajućim nastupima uveličati obilježavanje tog važnog dana – Međunarodnog dana djece. Druženje s građanima održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 20. studenog 2017. godine s početkom u 13 sati pa sve do večernjih sati. Na ovom zajedničkom druženju svi građani, kao i pravne osobe čije djelovanje uključuje dobrobit djece i mladih, imat će prilike dobiti sve potrebne informacije te saznati kako doći do potpora kojima Zaklada „Hrvatska za djecu“ pomaže djeci Hrvatske i njihovim obiteljima – djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci sa zdravstvenim problemima, djeci u potrebi, nadarenoj djeci, djeci iz višeplodnih trudnoća, odnosno svoj potrebitoj djeci, kao i organizacijama koje u svojem svakodnevnom radu brinu za dobrobit djece. Pozivamo vas da zajedno s nama učinite mali korak velikim, a ispunjenjem želja iz slikovnice „Učini mali korak velikim“ zajedno s nama vratite osmijehe na brojna dječja lica!

Raspisujemo novi Javni poziv za pravne osobe

Zaklada „Hrvatska za djecu“ i ove godine, s još više entuzijazma, nastavlja prepoznavati i podržavati sve projekte i programe kojima se iniciraju pozitivne društvene promjene za dobrobit djece i mladih u Hrvatskoj, potvrđujući tako ponovo da su joj potrebe i prava onih zbog kojih i postoji – djece – na prvom mjestu, kao i neospornu ulogu koju ima u osiguravanju kvalitetnijeg i sadržajnijeg odrastanja za svu djecu Hrvatske. (Su)financirajući projekte i programe pravnih osoba putem Javnog poziva za podnošenje prijava, Zaklada „Hrvatska za djecu“ dodjeljuje novčane potpore za one projekte i programe koji su usmjereni na dobrobit djece i mladih, pružajući podršku istima kroz različite sadržaje koji su od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj.

Sretni smo i ponosni što smo do danas uspješno proveli dva Javna poziva za pravne osobe – prvi krajem 2014. godine i drugi u kolovozu 2016. godine, dok nam je velik odaziv prijavljenih pravnih osoba dokazao neospornu važnost postojanja Zaklade „Hrvatska za djecu“, koja, djelujući u ime Vlade Republike Hrvatske, kontinuirano pruža potpore zajednici u kojoj djeluje, aktivno podržavajući i neprekidno promičući prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinoseći ostvarivanju izvrsnosti i napretka u životima djece i mladih u Hrvatskoj. Tako je temeljem raspisanih i provedenih dvaju Javnih poziva, od ukupno 184 prijave projektnih prijedloga, Zaklada „Hrvatska za djecu“ (su)financirala provedbu 94 projekta i programa ukupne vrijednosti 7.852.469,80 kuna, čime je pružila neposrednu podršku za otprilike 5,000 djece i mladih diljem Republike Hrvatske.

Slijedeći načela profesionalnosti, transparentnosti, brzine, kvalitete i pozitivne prakse, Zaklada „Hrvatska za djecu“ će, temeljem odluke Upravnog odbora Zaklade, 27. studenog 2017. godine raspisati i objaviti treći po redu Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje projekata i programa (Javni poziv) , a na koji će se imati priliku prijaviti sve zainteresirane pravne osobe – (i) organizacije civilnog društva (udruge, zaklade, fundacije, privatne ustanove, vjerske zajednice, pravne osobe Katoličke crkve) koje su osnovane sa svrhom promicanja obiteljskih vrijednosti i osnaživanja obitelji, (ii) pravne osobe osnovane za obavljanje kulturnih, obrazovnih, sportskih, rekreacijskih i sličnih djelatnosti, (iii) javne ustanove, (iv) tijela državne uprave, (v) tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Predstojeći će Javni poziv biti detaljno razrađen, pripremljen i usklađen s općim aktima Zaklade te s Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a istovremeno će maksimalno uvažiti pravila struke i najviše profesionalne standarde suvremenog poslovanja. Nastavljajući praksu otvorenosti, učinkovitosti i transparentnosti koju smo započeli s raspisivanjem i provedbom Javnog poziva u 2016. godini, Zaklada će i ovaj Javni poziv u cijelosti provesti elektroničkim putem, odnosno putem posebnog programskog rješenja kojim će se osigurati zaprimanje prijava na vanjski server, dok će za vrijeme cjelokupnog trajanja Javnog poziva djelatnicima Zaklade, predstavnicima tijela Zaklade i svim drugim osobama koje su na bilo koji način povezane sa Zakladom biti onemogućen pristup istom. Jednako tako, Javni poziv neće dopustiti izmjene i dopune podnesenih prijava, a svaka prijava dobit će i računalno generiran identifikacijski broj čime će biti odstranjena i najmanja mogućnost manipulacije prijavama i utjecanja na njihovu kasniju obradu.

Kako bi se minimizirao broj neuspješno podnesenih prijava, a sve u svrhu boljeg razumijevanja okvira i uvjeta Javnog poziva od strane zainteresiranih podnositelja prijava, Zaklada „Hrvatska za djecu“ organizirat će, tijekom trajanja Javnog poziva, nekoliko pripremnih radionica u nekoliko hrvatskih gradova (svi detalji bit će obznanjeni prilikom objave Javnog poziva). Na ovaj način, Zaklada će unaprijediti i proširiti postojeći model pripremnih radionica koji se, prema povratnim informacijama prošlogodišnjih sudionika na radionicama, pokazao kao iznimno koristan alat u savladavanju svih nejasnoća glede cjelokupnog teksta i uvjeta Javnog poziva. Jednako tako, cilj je navedenog modela osigurati uspješnu prijavu što većeg broja kvalitetnih projekata i programa koji služe za dobrobit djece i mladih u Hrvatskoj, a posebice onih koji nisu jednokratne naravi, već iz godine u godinu rastu i razvijaju se, sve kako bi se kvalitetno i svrsishodno iskoristio ovogodišnji cjelokupni raspoloživi fond za Javni poziv u iznosu od 4 milijuna kuna.

Uvjereni kako ćemo u suradnji s postojećim, ali i novoprijavljenim promicateljima i inicijatorima društvenih promjena na dobrobit djece i mladih uspješno odgovoriti na sve njihove potrebe s kojima se svakodnevno susreću, pozivamo sve zainteresirane pravne osobe da tijekom narednog razdoblja prate rad i obavijesti Zaklade „Hrvatska za djecu“ (službene internetske stranice Zaklade , rubrika Pravne osobe , podrubrika Natječaji) kako bi se pravovremeno i valjano pripremili za prijavu projektnih prijedloga, odnosno provedbom istih vratili osmijehe na lica djece, a njihov svijet učinili ljepšim mjestom za život.

cta.jpg
facebook.png linkedin.png
www.zhzd.hr

Zaklada „Hrvatska za djecu“
Park Stara Trešnjevka 4
HR-10000 Zagreb
T: 0800 949 121
F: 01 3692 763
info@zhzd.hr