Preskočite na glavni sadržaj

UPOZNAJ HRVATSKU - DAROVI ZEMLJE

Projekt Upoznaj Hrvatsku – darovi zemlje namijenjen je djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj projekta bio je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina. Osim edukacije o uzgoju i mogućnostima koje pruža uzgoj navedenih kultura te upoznavanja o potencijalnim zanimanjima i potencijalima OPG-ova, projektom smo željeli osigurati poboljšanje u emocionalnom statusu djece iz institucija, osnažiti ih, promijeniti njihovu dnevnu rutinu i utjecati na njihov osjećaj osobne sreće i zadovoljstva.

LAVANDA

Dana 24. lipnja 2022. za djecu iz institucije Kuća sretnih ciglica iz Slavonskog Broda, organizirali smo jednodnevni izlet u Svetvinčenat i izletište Pekica. Djeca su u Svetvinčentu obišla, u pratnji kustosa, muzej u srednjevjekovnom Castle Morosini Grimani. Na Izletištu Pekica osiguran im je obilazak plantaže lavande i edukacija o uzgoju lavande te mogućnostima korištenja te kulture. Za djecu je upriličena i radionica na kojoj su oslikavali male jutene vrećice i punili ih ubranom lavandom što im je ujedno i darovani suvenir s izleta.

ARONIJA

U petak 09. rujna 2022. organizirani smo za djecu iz Dječjeg doma Zagreb (podružnice Laduč i AGM) posjet plantaži Aronia Live u Ruškovcu, koja se bavi uzgojem i proizvodnjom eko aronija proizvoda. Na plantaži su naučili ponešto o uzgoju, preradi i dobrobitima same kulture te su ujedno i kušali eko proizvode dobivene od aronije. Nakon toga smo posjetili osnovnu školu Mate Lovraka u Velikom Grđevcu te obišli spomen sobu poznatog pisca. Djeca su također obišla i kulturni centar Mato Lovrak, gdje su imali priliku u živo vidjeti vlak iz poznatog romana i filma „Vlak u snijegu“ i mlin iz romana „Družba Pere Kvržice“.

MANDARINE

Dana 2. listopada 2022. g. za djecu iz Dječjeg doma Maestral iz Splita organizirali smo jednodnevni izlet na OPG Agro-etno centar Žabac u selu Bađula nedaleko Metkovića. Djeca su imala prilike sudjelovati u berbi mandarina na način da su do plantaže doplovili rukavcima rijeke tradicionalnom neretvanskom lađom pri čemu su od voditelja OPG-a imali prilike puno i naučiti o životu nekada i sada u tom neretvanskom kraju.

MASLINE

Dana 28. listopada 2022. za djecu iz Dječjeg doma Vladimir Nazoru u Karlovcu, organizirali smo jednodnevni izlet u Istru u berbu maslina kod maslinara Marina Rossija u Vižinadi. Djeci smo osim boravka u masliniku te sudjelovanja u berbi maslina omogućili i edukativni sadržaj u Zvjezdarnici Višnjan pod stručnim vodstvom prof. Korada Korlevića.

Zahvaljujemo sponzoru projekta tvrtki JANAF - Jadranski naftovod.
7-500x853.jpeg 8-500x853.jpeg 05-768x512.jpeg 6-500x960.jpeg 3-768x576.jpeg 4-768x576.jpeg 2-768x576.jpeg 1-768x1024.jpeg
Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2023. Sva prava pridržana