Preskočite na glavni sadržaj

SNAGA VALOVA 2024.

Posebno putovanje Jadranom, devet jedrilica, mnoge teške životne sudbine, ali i sreća i veliko uzbuđenje. Bilo je to nesvakidašnje jedrenje jer su članove posade činila djeca iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Uz pratnju svojih odgajatelja, četrdeset i dvoje djece iz šest dječjih domova iz Zagreba, Osijeka, Lipika, Karlovca te prvi put iz Mostara iz Bosne i Hercegovine, uživalo je i stvaralo divne uspomene.
 
Projekt „Snaga valova“ ove je godine zaplovio već šesti put za redom jer u Zakladi želimo djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućiti nova iskustva, znanja, ali i pobuditi u njima osjećaje prihvaćanja i ljubavi.
 
Iz Splita su jedrilice ispratili južni vjetrovi i valovi koji su donijeli veliko uzbuđenje. No, već sutradan sunce je pozvalo na kupanje i uživanje u bračkim uvalama. Jedrilo se arhipelagom Srednje Dalmacije. Posjetili smo Milnu i Supetar na Braču te Stomorsku na Šolti. Posjetili smo Interpretacijski centar maritimne povijesti u Milni, učili u Kulturnom điru s Rendićem u Supetru, uživali u raftingu na Cetini, a na povratku s izleta prepunog doživljaja zastali u Smiljanu u kojem smo obišli Memorijalni centar Nikola Tesla.
 
Djeci smo osigurali zabavne, kulturne i edukativne sadržaje. Imali smo igre potezanja konopa, projekciju crtića na jarbolu. Na jedrenju su djeca naučila štraorcat, ali nisu štraorcali, raditi na vinču, vezati čvorove, rukovati autopilotom, raspoznavati vjetrove, dizati jedra, bacali su cime, vezali paete, konope... Sigurnost i znanje davali su im naši volonteri, ali profesionalni skiperi, njih devet, među kojima su dvije žene te tri visoka časnika Hrvatske ratne mornarice. U redovima pomoćnih skipera bilo je mladića koji su nekoliko godina ranije u sklopu ovog projekta plovili kao djeca iz institucije. Danas su to vrijedni volonteri koje je upravo iskustvo s jedrenja sa Zakladom zainteresiralo za posao skipera.  
 
Charter kuće velikodušno su i ove godine svoje jedrilice stavile na raspolaganje bez naknade.
 
Rezultat svega je prijateljstvo, druženje, empatija, smijeh, radost, iskustvo, podrška, uspomene.

HVALA: JANAF, ACI - Adriatic Croatia International Club, Euroherc Osiguranje, Lučka Uprava Splitsko-dalmatinske županije, Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne, Turistička zajednica grada Supetra, Komunalno poduzece Basilija Šolta, Vukasović rafting, Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan, Burger bar Hary, Charteri: Nautički centar Pina i Mare, Sail Club Croatia, Ultra, Pitter yachting, Fair wind, Sun Life, Viento, Orvas, Skiperi volonteri
01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.JPG 07.JPG 08.JPG 09.JPG
Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2024. Sva prava pridržana