Preskočite na glavni sadržaj

PRIGRLI DIJETE, STVORI DOM

U Hrvatskoj je danas 1308 udomiteljskih obitelji koje skrbe za 2242 djece. Želeći motivirati i potaknuti još više obitelji da se i oni odluče za udomiteljstvo i tako djeci koja ne mogu odrastati uz svoje roditelje omoguće odrastanje u obiteljskom ozračju udomiteljske obitelji, pokrenuli smo društveno odgovornu kampanju „Prigrli dijete stvori dom“.
Cilj kampanje je zajedničkim snagama podići svijest o važnosti udomiteljstva i istaknuti ga kao najbolji način skrbi za djecu koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb. Ovim projektom ujedno šaljemo poruku da svako dijete ima pravo na sigurno okruženje za život, rast i razvoj. Vjerujemo da ćemo ovom kampanjom barem malo pomoći u stvaranju svijeta gdje će svako dijete imati priliku doživjeti ljubav, sigurnost i toplinu obitelji.
Kampanja je javnosti predstavljena jučer u Zonar Zagreb hotelu panel raspravom koja je okupila djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, predstavnike udomitelja, predstavnike institucija koje se bave temama socijalne skrbi, djecom i udomiteljstvom na čelu s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vlade Republike Hrvatske te ambasadore Kampanje.
Kao ambasadori koji će nam pomoći u povećanju vidljivosti važne teme udomiteljstva u ovoj kampanju sudjeluju doajeni hrvatske fotografije; Mare Milin, Krasnodar Peršun, Stephan Lupino i Damir Hoyka. Oni pripremaju zajedničku izložbu fotografija pod nazivom „Obiteljski album“. Na izložbi će biti prikazane fotografije kojima će zabilježiti neke od trenutaka u životima djece i njihovih udomiteljskih obitelji. Upravo se umjetničkim fotografijama želi dostojanstveno, s dignitetom i na poseban način osvijetliti zajednički život djece i njihovih udomitelja kao inspiracija i drugima da razmisle o ovom plemenitom činu. Ovom izložbom u prvi se plan stavljaju heroji našeg vremena, a to su obitelji koje su spremne prigrliti u svoj dom djecu koja nemaju mogućnosti odrastati sa svojim biološkim obiteljima. Izložba fotografija planirana je za kraj listopada u Francuskom paviljonu u Zagrebu, a do tada nastavljamo promociju udomiteljstva i povećavanja broja udomitelja.
Ove je godine 67 novih udomitelja, a promjenama Zakona o udomiteljstvu, kako je na panel raspravi istaknula Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, olakšavaju se procesi udomljavanja, osiguravaju veće naknade za udomitelje, uveden je udomiteljski dopust za udomitelje djece do 7. godine starosti. Sve to sa željom da se poveća broj udomljene i usvojene djece. Prošle je godine usvojeno njih 169, a oko tri i pol tisuće djece u ovom trenutku živi izvan svoje biološke obitelji. Podsjećamo, naziv naše kampanje je „Prigrli dijete stvori dom“.

Snimku panel rasprave možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=X3yLtHrhpu0 
01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 1920x1080.jpg
Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2024. Sva prava pridržana