Preskočite na glavni sadržaj

OD A DO ZDRAVLJA

Zajedničkom inicijativom Zaklade „Hrvatska za djecu“, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te think tanka za zdravstvo Health Hub pripremili smo novi projekt - seriju podcasta o zdravlju i zdravstvenoj (ne)odgovornosti za psihofizičku dobrobit Generacije Next. Cilj nam je podići zdravstvenu pismenost kako mladih tako i njihovih roditelja i profesora, jer jedino zajedničkim radom odgajamo zdrave naraštaje.
 
Pripremajući podcaste, Anita Galić iz Health Hub-a, razgovarala je sa stručnjacima, promotorima zdravlja i mladim ljudima na teme koje su uočene kao važne u sadašnjem trenutku odrastanja novih generacija.
 
Do sada su razgovorno u podcastima obrađene tri teme od iznimne važnosti za zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih, a to su: mentalno zdravlje, spolno zdravlje i zdravi životni stilovi. Svoj je doprinos razradi tema dalo 12 stručnjaka i mladih relevantnih za tematiku uz interdisciplinarni pristup i neizostavni glas mladih. Ovi podcasti predstavljaju inicijalni zamašnjak Zaklade „Hrvatska za djecu“ uz Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, da u duhu vremena u kojem živimo, poboljšavamo zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih na kreativan i suvremen način.
 
Sljedeća generacija (Generation Next), koja se ponekad naziva 'Generacija Z' ili 'Gen Z', uključuje djecu i mlade rođene nakon 1995./1996. godine. Poznati su i kao 'iGeneration' i smatraju se prvom digitalnom generacijom koja neminovno odrasta uz pametne telefone i tablete, a većina ima pristup internetu. Dok su u EU „najrazličitija“ generacija kada je riječ o podrijetlu te najbolje educirani po stupnju obrazovanja, smatraju se najvulnerabilnijom generacijom na više razina. Mi smo upravo zbog te posljednje karakteristike mladih, odlučili raditi na jačanju svijesti i podizanju razine znanja kako bi bili snažniji, zdraviji i sretniji.
 
Na predstavljanju projekta u Hotelu Zonar u Zagrebu bili su: prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, bivši nogometni reprezentativci, a danas treneri Jerko Leko i Nikola Pokrivač, ali i mladi sportaši – rukometni reprezentativci i igrači PPD Zagreb Zvonimir Srna i Paolo Kraljevića, bivša svjetska taekwondo prvakinja Kristina Tomić, bivši odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin, plivač PK Medveščak, trener Aktivne Hrvatske Patrik Kramarić te mlada Patricija Čolić. Svi su oni promotori zdravlja koji će mlade potaknuti da vode brigu o svom zdravlju, da na vrijeme potraže stručnu pomoć ukoliko je potrebno, da mijenjaju loše životne navike koje im ugrožavaju zdravlje.

Podcaste potražite na Youtube kanalu Zaklade: https://www.youtube.com/@zakladahzd/videos
01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg
Copyright © Zaklada "Hrvatska za djecu", 2024. Sva prava pridržana