logo.png

Dragi naši čitatelji,

dok pišemo nove retke našeg newslettera, već smo zakoračili u posljednji mjesec 2017. godine. Mjesec prosinac poseban je upravo zbog osjećaja koji isijava iz dubine duše pojedinaca čija su dobra srca usmjerena darivanju, širenju veselja, ozračja zajedništva i topline na svakom koraku okićenih ulica i domova. I dok naši najmlađi članovi društva nestrpljivo čekaju poklone koje će im donijeti Djed Božićnjak, mi se s radošću prisjećamo sretnih trenutaka i osmijeha na njihovim licima koji su nas, na događanju povodom Međunarodnog dana djece, ostavili bez riječi. Dana kada je glavni zagrebački trg preplavila plemenitost dječjih srdaca, ali i brojnih drugih uzvanika te suradnika koji su nam, prepoznajući naše svakodnevne napore u izgradnji okoline i društva koje će brinuti o potrebama sve djece i mladih, pomogli u činjenju malog koraka velikim za 1,000 djece diljem Republike Hrvatske.

No, kraj godine nije samo vrijeme rezervirano za sjećanja i osjećaj ponosa na brojne pozitivne iskorake koje smo realizirali, a sve kako bismo dodatno podigli kvalitetu djelovanja i učinkovitosti te se pritom još više približili svim našim postojećim kao i (potencijalnim) budućim korisnicima. Ovo je vrijeme kada se ujedno pripremamo na neke nove početke, nova poglavlja koja ćemo ispisati u nadolazećem razdoblju. Nadamo se da ćete nas, kao i dosad, na tom putu i dalje pratiti, a sve kako bismo glas o važnosti kontinuirane brige i djelovanja na dobrobit onih zbog kojih Zaklada “Hrvatska za djecu” postoji, pronijeli u sve pore našeg društva.

Divider.png
2.jpg

Zajedničkim smo snagama obilježili ovogodišnji Međunarodni dan djece

1.jpg

Postignuća koja su obilježila 2017. godinu

3.jpg

Ususret novim poglavljima

Zajedničkim smo snagama obilježili ovogodišnji Međunarodni dan djece

Još je davne 1959. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Deklaraciju o pravima djeteta – prvi međunarodni dokument kojim se definiraju ideali i ciljevi svjetske zajednice u odnosu na pojedinačna dječja prava, da bi trideset godina poslije, točnije 20. studenog 1989. godine, usvojila i najznačajniji, prvi dokument kojim se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu – Konvenciju o pravima djeteta. Republika Hrvatska potpisala je i ratificirala Konvenciju o pravima djeteta 1991. godine i time preuzela sve odgovornosti koje iz navedene proizlaze, a odnose se na njezino provođenje te obvezu izmjene i prilagodbe postojećih zakona i akata u skladu s istom.

U želji da senzibilizira i osvijesti javnost o posebnoj skrbi i podršci koja pripada našoj najmlađoj, a ujedno i najranjivijoj skupini društva, kao i o nužnosti osiguranja potpunog i skladnog razvoja njihove osobnosti te prava svakog pojedinog djeteta na odrastanju u obiteljskoj sredini prožetoj srećom, ljubavlju i razumijevanjem, Zaklada „Hrvatska za djecu“, 20. studenog 2017. godine, proslavila je Međunarodni dan djece te 28. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta. Važnost obilježavanja Međunarodnog dana djece prepoznali su i naši pokrovitelji – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zdravstva, čiji su predstavnici, obraćajući se prigodnim riječima svim okupljenima u prostorima Johann Franck-a u Zagrebu, potvrdili da Zaklada „Hrvatska za djecu“ čini pravi korak, a da institucije poput Zaklade moraju biti imperativ u današnjem društvu. Druženje, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, otvorili su talentirani učenici Glazbene škole Varaždin, koji su svojom nezaboravnom glazbeno-scenskom izvedbom slikovnice „Učini mali korak velikim“ sve prisutne, još jednom, vratili u dane djetinjstva te ih podsjetili na odgovornost koju sada, kao odrasli članovi društva, imaju u osiguravanju sadržajnog i kvalitetnog odrastanja sve naše djece. Glas o radu i djelovanju Zaklade „Hrvatska za djecu“ pronio se nadaleko pa su tako podršku obilježavanju Međunarodnog dana djece te inicijativi „Učini mali korak velikim“, iz različitih dijelova svijeta, iskazali i pijanist Maksim Mrvica te hrvatski nogometni reprezentativci Mateo Kovačić i Tin Jedvaj, koji su se, unatoč službenim spriječenostima, okupljenima obratili video porukama.

Iznimnu atmosferu na ovom događanju koje se do kasnih večernjih sati odvijalo na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pod voditeljskim palicama ambasadorice Zaklade „Hrvatska za djecu“ Danijele Trbović te voditeljica Martine Vazdar i Katarine Moškatelo uljepšali su nastupi brojnih plesnih izvođača – Zagrebačkih mažoretkinja, Plesnog centra „Studio Pula“, breakdance skupine „AB Originals“, dječjih zborova – Osnovne škole „Stenjevec“, „Kikići“, „Pahuljice“ i „Bajka“ te glazbenih izvođača – pjevača skupine VOICE (Ana Bustruc, Ana Andorić Knežević, Dora Trogrlić, Mateo Pilar), Antonije Dore Pleško, Lucije Ćustić, Damira Kedže i alter-rock banda „Gretta“. Svojim su mađioničarskim vještinama sve okupljene ostavljali bez daha mađioničar Ariyan iz Studija Smijeha te mađioničar Japa iz Centra za kulturu i film August Cesarec, dok je stand up komičar Goran Vinčić bio zadužen za smijeh do suza. Podsjećajući da se u svakom djetetu skriva poseban i jedinstven super heroj, udruga „Vilibald“ pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana djece uz posebnu radionicu na kojoj su naši najmlađi članovi imali priliku, uz pomoć papira, ljepila, flomastera i malo drvenih špatula, izraditi glavnog junaka cjelokupnog zbivanja – Super heroja! Osim kreativnih vještina, bilo je tu mjesta i za naše najmlađe članove koji su svoje nogometne vještine pokazali nogometašima GNK Dinamo i okušali se u igri ispred pozornice, dok su najboljima od njih, u sjećanje na Međunarodni dan djece, Dinamovi igrači uručili lopte. Uz bogat glazbeno-scenski te interaktivno-animirajući program, svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Da bi zabava na taj važan dan bila još bolja pobrinuo se i Photo Boothique tim sa svojom uslugom photobooth-a, koji je omogućio da se posjetitelji, a ponajprije djeca fotografiraju s ludim rekvizitima i tako trajno zabilježe te vesele trenutke. Da smo odabrali pravi put potvrdile su i brojne hrvatske kompanije - Podravka, Zagrebačke pekarne KLARA, Žito grupa, Ledo, Filir, Zagrebačka banka i Magdis (Biobaza), koje su kroz nesebičnu prisutnost svojih maskota te donacije proizvoda pokazale jedinstvenost za djecu Hrvatske te pružile podršku cjelokupnom događanju.

Obilježavanjem Međunarodnog dana djece, Zaklada „Hrvatska za djecu“, snažno i ustrajno, poslala je poruku cjelokupnoj hrvatskoj javnosti o neizostavnoj važnosti kontinuirane brige za svu našu djecu, kao i važnosti osobne uključenosti svakog pojedinca na njihovu dobrobit. Upravo je na ovaj dan Zaklada „Hrvatska za djecu“ pokazala da samo jedinstvo u našim srcima može iznjedriti pozitivne promjene i pomake za najmlađe članove društva, a uspomene na nezaboravnu atmosferu, ambijent i energiju prepunu dobrote bit će, vjerujemo, trajno sačuvane u srcima svih naših uzvanika i sudionika.

Postignuća koja su obilježila 2017. godinu

Predblagdansko i blagdansko vrijeme u našim srcima uvijek bude posebne emocije, toplinu i ljubav usmjerene svoj našoj djeci koja nam poput krijesnica svakodnevno osvjetljavaju put prema prepoznavanju i ispunjenju njihovih najdubljih potreba i želja. Uz sav naš rad i svakodnevicu koji su usmjereni i posvećeni izgradnji njihovih kvalitetnijih i sadržajnih djetinjstava i odrastanja, upravo ovi dani, koji bude čaroliju i osjećaj zajedništva, dodatno su nas potakli da naš entuzijazam i postignuća koja smo ostvarili tijekom 2017. godine podijelimo s vama dragi čitatelji.

U želji da sve relevantne javnosti kontinuirano, ažurno i proaktivno budu upoznate s našim radom i djelovanjem, u prvom smo tromjesečju 2017. godine napravili važan iskorak u dosadašnjem načinu komuniciranja prema istima. Uspostavili smo i pokrenuli redizajniranu internetsku stranicu, koja ujedno predstavlja i referentnu točku na kojoj svi zainteresirani posjetitelji mogu pronaći odgovore na gotovo sva pitanja koja ih zanimaju, a koja su usko povezana s djelokrugom Zaklade „Hrvatska za djecu“. Važnost i neospornu ulogu koju Zaklada ima u iniciranju pozitivnih društvenih promjena za dobrobit djece i mladih u Hrvatskoj prepoznali su i naši brojni te društveno prepoznati i uvaženi gosti kolumnisti čije stručne savjete, kao i osobne priče te iskustva, svakog mjeseca, imate prilike čitati u sklopu rubrike „Gostujući kolumnist“. Jednako tako, kako bi svi naši korisnici, suradnici i poslovni partneri bili u korak s aktualnostima, novitetima te postignućima kojima svakodnevno maksimalno podižemo razinu kvalitete našeg rada i djelovanja, svakog prvog tjedna u mjesecu najnovije vijesti o istima objavljujemo kroz redove našeg newsletter-a na koji se svi zainteresirani ujedno mogu i pretplatiti putem naše internetske stranice. Svakog mjeseca naše čitatelje u sklopu rubrike „Jeste li znali“ redovito informiramo o zanimljivim podacima i statistikama povezanih s odrastanjem i potrebama djece i mladih, a s kojima dosad (možda) nisu bili upoznati, dok kroz korporativni blog svi naši djelatnici nastoje ostaviti svoj trag i dati pečat svog svakodnevnog rada s našim najmlađim članovima društva.

Uzimajući u obzir promjene i specifičnosti u komunikaciji koje su se dogodile pojavom društvenih mreža, a sve u želji da stvorimo i izgradimo kvalitetan odnos i s našom online zajednicom, koji će biti temeljen na dvosmjernoj, proaktivnoj i redovitoj komunikaciji, te istu kontinuirano informiramo o radu, djelovanju i mogućnostima koje Zaklada „Hrvatska za djecu“ pruža, kao i o svim aktualnostima, uz redizajniranu internetsku stranicu, pokrenuli smo i uspostavili sljedeće društvene mreže – Facebook, LinkedIn i Instagram. Osim što naše online korisnike putem navedenih društvenih mreža pravovremeno obavještavamo i upoznajemo sa svim aktualnostima u našoj svakodnevici, upravo zahvaljujući ovim mrežama, odsad imamo mogućnost stupiti u kontakt i odgovoriti na sve upite korisnika u još kraćem vremenskom roku i time ojačati podršku koju pružamo svim našim korisnicima.

Kako bismo se dodatno približili svim našim postojećim kao i potencijalnim, budućim korisnicima zbog kojih postojimo te dodatno olakšali njihovo korisničko iskustvo u pogledu osiguranja svih željenih i potrebnih informacija, uz sve postojeće kanale komuniciranja, u lipnju 2017. godine pokrenuli smo i besplatni info telefon 0800 949 121 koji je, osim što je dostupan svim zainteresiranim osobama, primarno namijenjen upitima fizičkih osoba, (potencijalnim) korisnicima naših potpora. Zahvaljujući uspostavi besplatnog info telefona svi postojeći, kao i potencijalni korisnici potpora, odsad mogu stupiti u neposredni kontakt s predstavnicima Zaklade bez plaćanja troškova te dobiti pravodobne informacije od ponedjeljka do petka u vremenu od 10.00 do 14.00 sati. No, s obzirom da Zaklada „Hrvatska za djecu” postoji zbog svih svojih korisnika, korisnici svoje upite mogu poslati e-porukom i izvan navedenog službenog radnog vremena besplatnog info telefona.

Najčešći upiti s kojima smo se imali priliku susresti tijekom proteklih 6 mjeseci od uspostave besplatnog info telefona jesu upiti korisnika potpora namijenjenih fizičkim osobama koje uglavnom zanima status njihovog predmeta i/ili pojašnjenje pojedinosti vezano za dokaznu dokumentaciju. Slijedom navedenog, Zaklada je 2017. godine napravila i korak dalje u povećanju učinkovitosti svojeg rada i djelovanja te olakšavanju korisničkog iskustva. Tako je u listopadu ove godine Zaklada razvila i osigurala dvije elektroničke aplikacije: (i) aplikaciju za online provjeru statusa predmeta po svakom predanom, a nerealiziranom zahtjevu za dodjelu potpore te (ii). aplikaciju za online podnošenje zahtjeva za dodjelu potpore, koja će uskoro biti dostupna za korištenje. Na ovaj način svi korisnici potpora za fizičke osobe odsad imaju mogućnost online provjere statusa predmeta, odnosno uskoro će imati mogućnost online podnošenja zahtjeva za dodjelu potpore u bilo koje vrijeme.

Osluškujući potrebe zajednice, gdje veliki broj djece u Hrvatskoj nema zadovoljene osnovne životne potrebe i gdje obitelji na rubu egzistencije nisu u mogućnosti odvojiti novac kojim bi svojoj djeci osigurale školski obrok, ove smo godine priveli kraju veliki projekt „Osiguranje prehrane u osnovnim školama u 8 hrvatskih županija za školsku godinu 2016./2017.“. Navedenim smo projektom osigurali obrok za ukupno 7783 djece u 248 osnovnih škola u 8 županija čija je vrijednost indeksa razvijenosti veća od 75 posto (1 - Dubrovačko-neretvanska županija, 2 - Istarska županija, 3 - Primorsko-goranska županija, 4 - Splitsko-dalmatinska županija, 5 - Šibensko-kninska županija, 6 - Varaždinska županija, 7 - Zadarska županija, 8 – Zagrebačka županija) diljem Republike Hrvatske kojima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iste nije osiguralo, s obzirom na to da je odnosno Ministarstvo putem FEAD sredstava osiguralo pokriće troškova školske prehrane u županijama čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 posto.

Osim projekta kojim smo osigurali besplatnu školsku prehranu za gotovo 8000 osnovnoškolaca, ovu ćemo godinu pamtiti i po nacionalno prepoznatoj inicijativi „Učini mali korak velikim“ (ujedno i slogan Zaklade) kojom ćemo do kraja ove godine vratiti osmijehe na 1000 dječjih lica. Kroz rujan, listopad i studeni istoimene su slikovnice, jedinstvene po svom sadržaju i ilustracijama, no različite po sadržaju želja koje su narisale dječje ruke, obišle gradove diljem Republike Hrvatske (Zadar, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Pula, Slavonski Brod, Vukovar) u kojima su ih prigrlili brojni prijatelji dobra srca i na taj način uljepšali svakodnevicu djece bez roditeljske skrbi i djece s poteškoćama u razvoju. Posebno emotivna atmosfera prevladavala je na događanju povodom Međunarodnog dana djece, 20. studenog, na glavnom zagrebačkom trgu, kojim smo, zahvaljujući podršci brojnih uzvanika iz gospodarskog, političkog i društvenog života, kao i izvođača koji su nas tom prilikom podržali u nastojanju da zajednički mali korak učinimo velikim, još jedanput podsjetili na važnost kontinuirane brige za djecu Hrvatske.

Ponosni na sva postignuća i pomake za bolje sutra onih zbog kojih postojimo, a koja smo uspješno ostvarili u ovoj godini na izmaku, uvjereni smo da će predstojeća 2018. godina iznjedriti još više projekata i inicijativa kojima ćemo otkloniti sve nedaće ispisane na licima naše djece te ispisati bolju budućnost koju, itekako, s pravom zaslužuju! Istovremeno, vjerujemo da ćemo provedbom istih dodatno ojačati postojeći interes hrvatske javnosti, pravnih osoba, naših sadašnjih i budućih prijatelja kao i korisnika potpora, za rad i djelovanje Zaklade te mogućnosti koje ona svakodnevno pruža i može pružiti zajednici u kojoj djeluje, a sve kako bismo, u konačnici, doprinijeli ostvarenju izvrsnosti i napretka života svih onih zbog kojih Zaklada „Hrvatska za djecu“ postoji.

Ususret novim poglavljima

Bližimo se završetku 2017. godine koja je za djelatnike Zaklade „Hrvatska za djecu“ nedvojbeno protekla u ozračju pozitivnih emocija usmjerenih onima zbog kojih postojimo – djece i mladih Hrvatske. Ovo je godina u kojoj smo, uz rad i djelovanje Zaklade, pronijeli glas o našoj slikovnici „Učini mali korak velikim“, koja je zahvaljujući tromjesečnim druženjima u gradovima diljem Republike Hrvatske došla u prave ruke – ruke građana Hrvatske, naših prijatelja dobrih srca. Svima vama koji ste nas podržali ovom prilikom želimo zahvaliti što ste, prepoznajući naše napore i trud koje svakodnevno i kontinuirano ulažemo kako bismo svakodnevicu naših najmlađih članova obojili bojama sreće, vratili osmijehe na brojna dječja lica. Bez vas ova priča ne bi bila moguća. Hvala vam što ste svojim primjerima potaknuli svoje obitelji, prijatelje, sugrađane na razmišljanje o stvarnosti s druge strane, stvarnosti u kojoj postoje brojna djeca koja nikada nisu osjetila toplinu doma, zaspala uz priču za laku noć, odnosno u kojoj postoje djeca čije je djetinjstvo ostalo zarobljeno u mračnom kutku životnog bespuća! Jednako tako, želimo zahvaliti svim predstavnicima regionalne i lokalne samouprave – županima i gradonačelnicima koji su se pridružili ispunjenju dječjih želja te nam na taj način dali dodatnu potvrdu da je Zaklada „Hrvatska za djecu“ odabrala pravi put na dobrobit djece Hrvatske. Ne manje važno, veliko hvala svim uvaženim predstavnicima iz gospodarskog, političkog i društvenog života koji su nas podržali na događanju povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana djece i pokazali jedinstvenost kada je u pitanju briga za potrebe najmlađih članova našeg društva. Posebno hvala našoj donedavnoj upraviteljici, mr. sc. Ivani Kristić Buntić, za sve trenutke predanosti i ljubavi za djecu te nesebičnom trudu, zalaganju i radu za dobrobit svih naših korisnika. U narednom joj razdoblju želimo puno uspjeha, a novoj rukovodećoj osobi Zaklade „Hrvatske za djecu“ – v. d. upravitelja, Renati Gubić, dipl. oec – želimo dobrodošlicu uz širom otvorena vrata našeg doma.

U novu 2018. godinu zakoračit ćemo s još više entuzijazma i žara, na jedrima brige i empatije za djecu Hrvatske, a čija će nam snaga pomoći da i dalje nastavimo prepoznavati i podržavati projekte i programe kojima ćemo inicirati pozitivne društvene promjene za njihovu dobrobit. Kako bismo dodatno osvijestili cjelokupno društvo o važnosti kvalitetnog odrastanja te podsjetili na ulogu koju u ostvarenju istog ima svaki pojedinac, slikovnica „Učini mali korak velikim“ bit će početkom nove godine dostupna na različitim prodajnim mjestima po simboličnoj cijeni. Stoga, ovim putem pozivamo sve one koji nisu bili u mogućnosti preuzeti svoj primjerak slikovnice na nekim od održanih događanja, da to učine kroz kupnju iste kao korak kojim će nam pomoći u gradnji nove, vesele, sadržajne i, u konačnici, kvalitetnije budućnosti sve naše djece.

Do iduće vas godine, u kojoj ćemo pisati neka nova poglavlja, dragi naši čitatelji, pozdravljamo snagom koja ruši sve prepreke, snagom dječjeg osmijeha!

cta.jpg
facebook.png linkedin.png
www.zhzd.hr

Zaklada „Hrvatska za djecu“
Park Stara Trešnjevka 4
HR-10000 Zagreb
T: 0800 949 121
F: 01 3692 763
info@zhzd.hr