Sudjelovanje u Tjednu filantropije 2018. godine
Europski dan filantropije i zakladništva se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada. Republika Hrvatska se ove godine po treći put uključila u obilježavanje tog važnog datuma, a tim povodom su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski forum zaklada ZADobroBIT i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj organizirale Tjedan filantropije, koji se ove godine održao u razdoblju od 23. rujna do 1. listopada. Cilj te višednevne manifestacije, koja se sada već tradicionalno održava jedanput godišnje, jest promicanje filantropije te osvješćivanje javnosti o važnosti pomaganja potrebitima te djelovanja za javno dobro.

Filantropija, kao načelo čovjekoljublja, dobrotvornosti i dobrohotnosti koje se iskazuje djelovanjem, je nešto što leži u srži postojanja i djelovanja Zaklade „Hrvatska za djecu“ i upravo iz tog razloga bilo je sasvim prirodno da i mi damo svoj doprinos održavanju Tjedna filantropije, što smo učinili na način da smo 26. rujna 2018. godine održali višesatno događanje na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu, tijekom kojeg smo kroz interaktivni program s brojnim sugovornicima široj javnosti prezentirali svoje programe podrške potrebitoj djeci i mladima te rezultate desetogodišnjeg djelovanja, kao i ciljeve u budućnosti.

Tijekom prigodnog programa, koji je vodila poznata HRT-ova voditeljica Ljiljana Vinković, u našem improviziranom „dnevnom boravku“ ugostili smo brojne korisnike naših programa potpora – čelnike udruga čije smo projekte financirali, bivše stipendiste, a danas uspješne poslovne ljude, potrebite obitelji uz koje smo bili kad im je bilo najpotrebnije, suradnike i suorganizatore samostalnih projekata Zaklade.

Da je filantropija iznimno važna tema za naše društvo u cjelini potvrdile su i naše posebne gošće – državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Margareta Mađerić, i pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, gđa Romana Galić.

Posebni pečat našem događanju zasigurno su dali i poznati hrvatski filantropi – g. Nenad Bakić, pokretač STEM revolucije u Hrvatskoj, gđa Vesna Boinović-Grubić, managerica, istaknuta humanitarka i volonterka te g. Patrik Baček u ime društva Violeta d.o.o. – koji su s nama i zainteresiranom javnosti podijelili vlastita iskustva i razmišljanja o filantropiji te osobnim primjerima pokazali zašto je važno pomagati i djelovati za opće dobro.

Kao i uvijek, i naši usputni posjetitelji, građani Grada Zagreba koji su nam se toga dana pridružili na Cvjetnom trgu, su također osobnim primjerom pokazali važnost pomaganja te su u našu malu škrabicu donirali 1,580 kuna koje će Zaklada „Hrvatska za djecu“ usmjeriti na potrebe djece u sklopu aktivnosti povodom ovogodišnjeg praznika za djecu Sv. Nikole.

Za kraj, citirat ćemo našu upraviteljicu, gđu Renatu Gubić… Tjedan filantropije prilika je da se podsjetimo da smo upravo mi ti koji možemo mijenjati svijet na bolje. Pokažimo vlastitim djelovanjem kako smo savjesni građani s osjećajem za empatiju. Upravo ove vrijednosti Zaklada „Hrvatska za djecu“ svakodnevno implementira u svojemu radu. Drago nam je da ovakvim događanjima možemo utjecati na ponašanje naših sugrađana, sa željom da svi članovi našeg društva budu zadovoljniji!

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI