Sport za sve – Vodice, 26. 5. 2018.
Neke od omiljenih tema za čavrljanje među ljudima jesu zdravlje i lijep izgled. Isticanje koliko je važna tjelesna aktivnost je misao koja se često spominje u tim razgovorima. Od sutra… kad nađem vremena… kad mi prođe zavrzlama oko… su uobičajeni odgovori, odnosno izgovori. U tom trenutku zaista mislimo da ćemo tamo jednog dana aktivirati svoje stare, malo korištene tenisice. Jedan dio nas to zaista i ostvari. Manji dio.

U želji da odgojimo nove generacije djece kojima tenisice nikada neće postati stare, osmislili smo projekt „Sport za sve“; projekt koji je u nastajanju. Projekt „Sport za sve“ ima za svrhu uključivanje djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece i mladih s teškoćama u razvoju te djece i mladih koja žive u teškim životnim uvjetima u sportske aktivnosti. 

Za početak, pridružili smo se na jedan dan nacionalnom sportsko-edukativnom projektu „Aktivna Hrvatska“, koji se provodi pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar-Kitarović. Tako smo jednu sunčanu subotu, 26. svibnja 2018. godine, proveli u Vodicama – na Trgu hrvatskih mučenika bilo je organizirano grupno vježbanje, koje se provelo pod stručnim vodstvom tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba i na kojem je sudjelovalo više od 100 vježbača. Uz gradonačelnicu Vodica, dr. Nelku Tomić, građane Vodica i okolice, Zakladu „Hrvatska za djecu“, na naš poziv ovom posebnom treningu na otvorenom su se odazvali i naši mladi prijatelji, štićenici Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac” iz Šibenika – tinejdžeri s teškoćama u razvoju. U pratnji odgajatelja, vježbali su kao veliki te vlastitim primjerom pozvali sve nas na redovitu tjelesnu aktivnost. Kako bi nastavili s tjelesnom aktivnošću i nakon druženja u Vodicama, sponzori događanja su svim vježbačima darovali majice za trening, prostirke za vježbanje, lopte i drugo.

Ovim zajedničkim treningom u Vodicama simbolično smo pokazali kako sva djeca, neovisno o mogućim poteškoćama u njihovim životima, mogu i trebaju vježbati jer biti aktivan znači biti zdrav(iji).

Projektom “Sport za sve” želimo poslati poruku o važnosti zdravog i aktivnog života kroz redovitu tjelovježbu i pravilnu prehranu za sve kategorije djece, kako zdrave, tako i djece s teškoćama u razvoju ili s invaliditetom. Upravo su djeca s poteškoćama u razvoju ili s invaliditetom posebno ranjiva skupina kojoj je zbog specifičnih poteškoća potrebno posebno prilagoditi treninge kako bi maksimalno razvili svoje potencijale. Istovremeno ne smijemo zaboraviti na djecu koja žive u obiteljima slabijeg imovinskog statusa, jer i ona moraju dobiti priliku na sport i tjelesnu aktivnost. Vježbanjem u grupi jača se njihova socijalizacija i samopouzdanje. Želimo osvijestiti javnost koliko je važno dati kako ovim, tako i svim drugim više ili manje ranjivim kategorijama djece priliku da razvijaju svoje psiho-fizičke sposobnosti kroz sport i aktivno druženje.

Naš projekt je ovdje tek započeo. 

Na krilima zajedničkog vježbanja i druženja u Vodicama, a u cilju promocije zdravog, aktivnog života kroz redovitu tjelovježbu i pravilnu prehranu, nastavljamo raditi na unaprjeđivanju načina podrške djeci i mladima u potrebi kroz sustav potpora koje nudimo i aktivnosti koje financijski i na druge načine podržavamo.

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI