Sjednica saborskih zastupnika i djece
Sjednica saborskih zastupnika i djece

Povodom obilježavanja 30 godina Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, u Hrvatskom saboru održana je sjednica saborskih zastupnika i djece.

Organizatori ovog važnog okupljanja, na kojemu su razmijenjeni stavovi različitih generacija, su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, Ured pravobraniteljice za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Svoju predanost tematici poštivanja dječjih prava dali su i uvaženi gosti koji su sudjelovali na samoj sjednici; Renata Margaretić Urlić, savjetnica Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za društvene djelatnosti i mlade; Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja; Regine M. Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, a sjednicu je vodila Irena Petrijevčanin Vuksanović, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Posebnu pozornost saborskih zastupnika, ali i svih predstavnika udruga, zaklada, organizacija koje su sudjelovale na ovoj važnoj obljetnici, dobili su djeca i mladi koji su kao predstavnici dječjih vijeća svojih gradova i članovi Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu Hrvatske. Oni su vrlo jasno izrazili svoju želju za ozbiljnijom participacijom u donošenju odluka koje se odnose na njihovu generaciju. Imali su i vrlo konkretna pitanja saborskim zastupnicima o temama koja ih zanimaju poput sigurnosti na internetu, sigurnosti u prometu, apeliraju da se udomiteljstvo više koristi kako bi djeca iz sustava socijalne skrbi prije pronašli svoje mjesto u obiteljima, žele da se pruži konkretnija podrška zdravim stilovima života mladih koji uključuju, između ostalog, pravilnu prehranu i više tjelesne aktivnosti i slično. Djeca i mladi apeliraju da se mi, odrasli aktivnije postavimo prema rješavanju tih problema, jer oni odrastaju brzo.

U drugom dijelu današnjeg događanja, održana je i svečana dodjela „Nagrade za promicanje prava djeteta“ u 2019. godini. Godišnja je nagrada pripala Martini Boltužić Dževerlija, iz Društva Naša djeca Petrinja za provedbu brojnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici, dok je nagradu za životno djelo, za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece dodijeliti prof. dr. sc. Marini Ajduković za dugogodišnji predan rad na toj problematici.

Ponosni smo da smo i mi kao predstavnici Zaklade Hrvatska za djecu imali priliku sudjelovati na današnjem događanju i vjerujemo kako našim daljnjim aktivnostima i programima koje pripremamo nećemo razočarati hrvatsku mladost.

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI