Obilježavanje Međunarodnog dana djece
– 20. 11. 2017.
U ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine, Zaklada „Hrvatska za djecu“ obilježila je Međunarodni dan djece u gradu Zagrebu. Kao sjedište Zaklade i glavni grad Hrvatske, grad Zagreb se nametnuo kao prigodno i za ovu godinu posljednje odredište Zaklade na emotivnom putovanju diljem Hrvatske, kojemu je cilj bio senzibilizirati širu javnost o problemima i potrebama djece te joj približiti rad Zaklade kroz pružanje svih potrebnih informacija zainteresiranim građanima.

Zaklada „Hrvatska za djecu“ je Međunarodni dan djece obilježila na svoj jedinstveni način jer su upravo najmlađi članovi društva, njihove potrebe, problemi i sudbine fokus i glavna svrha postojanja Zaklade. U svijetu se 20. studenog uzima kao Međunarodni dan djece iz razloga što se na taj dan obilježava obljetnica prihvaćanja dva dokumenta Ujedinjenih naroda koji govore o pravima djece i mladih. Naime, Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“. Od tada, u cijelome svijetu se obilježava Međunarodni dan djece kojemu je cilj senzibilizirati javnost i ustanove o potrebama i problemima djece, ali i potaknuti sve organizacije na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unaprijeđenju dječjih prava, jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Slijedeći načela „Konvencije o pravima djeteta“, Zaklada „Hrvatska za djecu“ je upravo na dan posvećen djeci, još jednom, senzibilizirala javnost o podršci koja je prijeko potrebna djeci i mladima, kao najranjivijoj skupini društva, ali i o nužnosti osiguranja prava svakog pojedinog djeteta na odrastanje u zdravoj i sretnoj obiteljskoj sredini. To je bio dan u kojemu su sva svjetla pozornice bila usmjerena na mališane, dan u kojemu su se odrasli podsjetili koliko je dobrobit djece važna, ali i dan koji je poslužio kao podsjetnik na odgovornost i ulogu koju Republika Hrvatska i Zaklada „Hrvatska za djecu“, djelujući u ime Vlade RH, imaju u promicanju i osiguravanju zaštite i pozitivnog okruženja za svako pojedino dijete.

Događaj je održan u dva dijela – „zatvoreni“ dio protekao je u druženju s istaknutim predstavnicima iz političkog, društvenog i gospodarskog sektora, a održao se u Johann Francku od 11:00 – 13:00 sati. Okupljenima su tom prilikom predstavljeni rad i rezultati Zaklade „Hrvatska za djecu“, kao i slikovnica „Učini mali korak velikim“, ali im je ujedno i upućen poziv na pružanje podrške Zakladi u daljnjem radu i djelovanju. Koliko je važan rad Zaklade i njezinih inicijativa svjedoči i Maksim Mrvica, poznati hrvatski pijanist svjetske karijere, koji nije mogao nazočiti događaju, ali je poput mnogih drugih pružio podršku radu Zaklade preuzimanjem svog primjerka slikovnice prilikom čega je izjavio: „Ovom prilikom želio bih od srca zahvaliti Zakladi „Hrvatska za djecu“ što je upravo moje ime i moje stvaranje uvrstila kao primjer djeci Hrvatske. Inicijativom „Učini mali korak velikim“ i ovom predivnom slikovnicom doista čini mali korak velikim i vjerujem pruža potrebnu pomoć djeci koja to zaista trebaju.“ Moderatorica događaja bila je ambasadorica Zaklade, voditeljica Daniela Trbović, a djeca iz Glazbene škole Varaždin uprizorila su tekst slikovnice te tako ovaj dio događaja učinila još posebnijim.

Druženje se zatim preselilo na Trg bana Josipa Jelačića gdje je do večernjih sati nastavljen „otvoreni“ dio događaja s pažljivo osmišljenim programom za građane, naročito obitelji s djecom. Moderatorice ovog dijela događaja bile su, uz Danielu Trbović, voditeljica na Yammat FM Martina Vazdar te Katarina Moscatello, voditeljica na Anteni Zagreb. Okupljene građane zabavljali su brojni poznati izvođači poput Antonie Dore Pleško i klavijaturista Roka Blaževića, mažoretkinja grada Zagreba, raznih plesnih studija i dječjih zborova, natjecatelja popularnog glazbenog showa Voice, alter-rock banda Gretta, Damira Kedže i brojnih drugih. Osim izvrsnih izvođača koji su održavali veselu i razigranu atmosferu tijekom cijelog dana, mališani su imali priliku zaigrati nogomet s igračima GNK Dinama i tako barem na jedan trenutak iskusiti kako je to biti profesionalni nogometaš, a za zabavu se pobrinuo i Photo Boothique, koji je svim okupljenima, a posebno djeci, pružio mogućnost napraviti uspomenu na cjelokupan događaj putem photobootha. Mališane i njihove roditelje poziranje s različitim rekvizitima je oduševilo, a izrađene fotografije mnogima od njih će danima poslije pričati lijepu priču o radosti koju su doživjeli toga dana. Da zabavi ne bude kraja pobrinula se i radionica „Super Heroj“ u organizaciji udruge Vilibald, ali i Didi Sound d.o.o. koji su osigurali pozornicu za izvođače te rasvjetu i ozvučenje kako bi pjesme, plesovi i čarolija koja se odvijala na pozornici bili popraćeni na uistinu profesionalan način.

Događaj su podržale i brojne kompanije s donacijama u naravi kao što su Podravka, Zagrebačke pekarne KLARA, Žito grupa, Filir, Petrol, Cedevita, Lidl Hrvatska, Magdis, Kraš i Zagrebačka banka. Za prenošenje glasa o ovom posebnom događaju odgovorni su Hrvatska Radio Televizija, Antena Zagreb i Europlakat koji su pružili potporu događaju ustupanjem medijskog i oglasnog prostora.

Internetske stranice zhzd.hr koriste kolačiće (cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Nastavkom pregleda internetskih stranica zhzd.hr pristajete na upotrebu kolačića. Istovremeno, skrećemo pozornost na to da je kolačiće moguće i onemogućiti, za što je potrebno prilagoditi postavke Vašeg internetskog preglednika, te ujedno ističemo da se takvo postupanje može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

ZATVORI